• Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image

Tanzania

Het prachtige landschap van Tanzania, ingesloten tussen de oevers van Lake Victoria en de glinsterende Indische Oceaan is ongeëvenaard. Het land is trots op zijn wildparken van internationale faam, zoals de ongelooflijke Serengeti (jaarlijkse migratie), Ngorongoro Crater (achtste wereldwonder), Mahale, Katavi en Lake Manyara, evenals de minder bezochte Selous, Ruaha, Mikumi en Gombe waar wilde dieren in groten getale rond zwerven. Het is ook de thuisbasis van de prachtige met sneeuw bedekte Mount Kilimanjaro, die met 5896 meter, de hoogste vrijstaande berg ter wereld is en Olduvai Gorge (de bakermat van de mensheid).

De ongerepte witte zandstranden van Zanzibar, Pemba en Mafia bieden een 800 km lange kustlijn van magie, met mogelijkheden voor ontspanning en avontuur in dit Oost-Afrikaanse land.

Tanzania is ook een smeltpunt van een boeiende mix mensen, religies en culturen die woonachtig zijn op het vasteland en de eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia.

Serengeti National Park

Het Serengeti National Park beslaat 14.800 km2 tot aan de Keniaanse grens in het noorden en wordt beweerd een van de mooiste parken van Afrika te zijn, met uitgestrekte open graslanden en dus uitstekend voor wildlife spotten. Het Serengeti National Park beschikt over 35 soorten zoogdieren, waaronder gnoes en zebra's die een rol spelen in de spectaculaire Grote Migratie, en herbergt ook een uitgebreide verscheidenheid aan vogels. Aanwezig zijn in de Serengeti op het hoogtepunt van de migratie is een nooit-te-vergeten ervaring. De Serengeti heeft een van de oudste ecosystemen ter wereld, met klimaateigenschappen, vegetatie en fauna die in de afgelopen miljoen jaar nauwelijks zijn veranderd. Het is ook bekend om zijn 'kopjes' (rotspartijen) en aanwezigheid van leeuwen, luipaarden, cheeta's en hyena's. Het park beschikt over een aantal seizoensgebonden rivieren, waarin de grootste krokodillen van Afrika leven. Ook het vogelleven is hier overvloedig, met veelvuldige waarnemingen van geelkeelzandhoenen, struisvogels, secretaris vogels, bekroond plevier en de Koritrap.

De Wildebeest Migratie is 'The Greatest Show on Earth'!

In het hart van het Serengeti vindt een oud fenomeen plaats en dat is de grootste beweging van wilde dieren op aarde. Op zoek naar voedsel en water, migreren elk jaar meer dan anderhalf miljoen gnoes en een half miljoen zebra's en antilopen van het noorden van de Serengeti naar het aangrenzende Masai Mara reservaat in Kenia.

december tot maart
Enorme kuddes gnoes brengen het regenseizoen door op de vulkanische open vlaktes beneden de Ngorongoro Crater en in het zuidelijke deel van de Serengeti waar het gras het meest productief groeit met een hoge voedingswaarde. Dit gebied is het startpunt voor een van de grootste wonderen van de wereld: de jaarlijkse migratie.

Omdat de grasvlakte weinig dekking biedt zijn de jonge kalveren een gemakkelijk buit voor een verscheidenheid van roofdieren, gnoes hebben daarom een gesynchroniseerde bevalling geëvolueerd, wat betekent dat ongeveer 90% van de kalveren binnen een termijn van drie weken worden geboren. Met zo'n plotselinge en massale toename van beschikbaar voedsel, maken roofdieren geen significante deuk in de populatie van pasgeboren kalveren. Gnoe kalveren kunnen enkele minuten nadat ze geboren zijn lopen. Na drie dagen zijn de kalveren sterk genoeg om de kudde bij te houden.

april tot mei
Wanneer het gras in de zuidelijke Serengeti uitgeput raakt verhuizen de kuddes naar de vlaktes en bossen van de westelijke corridor. Tijdens deze verhuizing is er een hoog sterftecijfer als gevolg van letsel en misschien vermoeidheid, dus worden de kuddes op hun reis gevolgd door grote aantallen vaalgieren. Noordwestelijk van de korte grasvlaktes stroomt de Grumeti River. Deze waterloop is hun eerste echte hindernis en gigantische Nijl krokodillen (tot wel 6 meter lang) liggen te wachten op aarzelende wildebeesten die struikelen tijdens de oversteek. Hun levensonderhoud is onlosmakelijk verbonden met de grote migratie. Met een verrassende stilte en snelheid, azen ze op de dorstige kuddes die drinken uit de rivier en oversteken.

juni
De regen volgend, bewegen de kuddes zich naar het noorden voordat ze de Keniaanse grens oversteken naar de Masai Mara. Niets houdt de op hol geslagen hordes tegen. Ook hier moeten ze een rivier oversteken, dit keer de Mara met grote aantallen hongerige krokodillen. Alles is verre van rustig, want het is de bronsttijd en elk mannetje probeert zijn gebied af te bakenen. Na de trek richting het westen, verdeelt de migratie zich als gevolg van een geheimzinnig instinct, de ene groep draait naar het noordoosten en de andere naar het noorden.

november
De massa knorrende gnoes blijven tot oktober of november op de productieve graslanden van de Mara tot het ook daar te droog wordt om hen te voeden. En dan, als de wolken zich verzamelen in het zuiden, keren de grote kuddes terug naar hun broedgebieden, die, tegen de tijd dat ze daar aankomen, weer groen en weelderig zijn.

De migratie is zelden precies hetzelfde in termen van timing en richting, omdat lokale omstandigheden de grasgroei beïnvloeden. Het kan dus, dat de gnoes in sommige jaren eerder naar de open vlaktes bewegen, en in andere jaren langer in de noordelijke bossen blijven.

Ngorongoro Crater

De Ngorongoro Crater (Ngorongoro Conservation Area) is de grootste intacte krater in de wereld, en sommige wetenschappers beweren dat, voordat de vulkaan uitbarstte, deze hoger zou zijn geweest dan de Kilimanjaro, het huidige hoogste punt in Afrika. Met een oppervlakte van slechts 260 km2 en 600 meter diep is de krater de thuisbasis van een permanente bevolking van meer dan 30.000 dieren, en is een van de weinige plekken in Afrika waar u een zeer goede kans heeft om tijdens één gamedrive de 'Big Five' te zien. Het beschikt over het spectaculaire Lerai Bos, een van de beste plaatsen in Afrika om luipaarden te zien. Er leven ongeveer 70 leeuwen en ongeveer 15 zwarte neushoorns in de krater. Er zijn ook twee meren, een is een zoutwatermeer en het andere is een zoetwatermeer. De Ngorongoro Crater maakt deel uit van de Ngorongoro Crater Conservation Area, waar de natuur wordt beschermd. De lokale Masai hebben toestemming om hun vee op de kratervloer te laten grazen, en het is niet ongebruikelijk om Masai runderen en buffels samen te zien grazen, met een starende leeuw op enkele meters afstand.

Lake Manyara National Park

Lake Manyara National Park is een van de meest diverse nationale parken van Tanzania, een kleine (325 km2) combinatie van het Rift Valley Sodameer, dichte bossen en steile berghelling. Het park is speciaal opgericht om de kuddes olifanten die dit gebied wereldberoemd hebben gemaakt te beschermen. Lake Manyara, bekend om zijn olifanten en boomklimmende leeuwen, is ook uitstekend geschikt voor het spotten van flamingo's en andere fascinerende vogels in en rond het soda meer. Het park beschikt ook over een grondwater bos, Acacia Tortilis bossen en warmwaterbronnen genaamd 'Maji Moto'. Het park was ooit favoriet bij jagers op groot wild. Vandaag de dag zijn de dieren in het wild beschermd.

Selous Game Reserve

Het Selous Game Reserve ecosysteem bestaat uit het reservaat, de Kilombero Game Controlled Area in het westen, en het Mikumi National Park in het noorden. Het Selous is van groot historisch belang, van de prehistorische mens, transport karavaan met slaven en ivoor, de Eerste Wereldoorlog campagnes tot zijn huidige status als uitstekende safari bestemming.

Selous Game Reserve, uitgeroepen tot Werelderfgoed monument, is een uitgestrekt gebied met grotendeels onontgonnen bush vol wilde dieren, en met zeer weinig wegen, een serene wildernis safari ervaring. Gesplitst door de Rufiji River, is het een van de meest afgelegen parken in Afrika.

Een begeleide wandeling met een gewapende Park Ranger, is waarschijnlijk een van de beste manieren om van de natuurlijke schoonheid en diversiteit van de flora in dit gebied te genieten. Er zijn prachtige grasvlaktes, wetlands, moerassen en dichte bossen.

Misschien is de boot de beste manier om het reservaat te verkennen, kronkelend door kanalen en moerassen, langs verborgen lagunes, waar olifanten vaak komen om te baden. Vissen in de rivier kan een spannende manier zijn om de ​​avond door te brengen.

Katavi National Park

Katavi National Park is een afgelegen nationaal park en wordt minder bezocht dan de Serengeti. Het ligt in het zuidwesten van Tanzania binnen een afgeknotte arm van de Rift Valley, dat eindigt in de ondiepe, broeierige uitgestrektheid van Lake Rukwa. Katavi is het op twee na grootste park in Tanzania.

Katavi is vernoemd naar een legendarische jager - 'Katabi'. Er is een mythe over 'Katabi' die zegt dat de geest van de legendarische jager in een tamarinde boom nabij Katavi Lake woont. Veel lokale bewoners laten nog steeds offers onder de boom achter, in een poging de zegeningen van de geest te krijgen.

De vegetatie is voornamelijk verborgen onder een mantel van verwarde bossen, uiterwaarden en seizoensgebonden meren. Tijdens het regenseizoen wordt het gebied weelderig en moerassige en creëert zo een toevluchtsoord voor vele soorten watervogels. Er zijn hier ook nijlpaarden en krokodillen in overvloed. De Katavi rivieroevers komen tot leven tijdens het droge seizoen, wanneer de waterstanden van de andere rivieren zakken; dit is wanneer de aanzienlijke maar ongrijpbare populaties elanden, sabel- en roanantilopen hier komen om hun dorst te lessen, net als kuddes olifanten, buffels, giraffen, zebra's, impala's en reebok. Ze zijn een gemakkelijke prooi voor de roofdieren. Katavi National Park is een echte wildernis voor een geweldige safari ervaring.

Mahale Mountains National Park

De Mahale Mountains National Park ligt 120 km ten zuiden van Kigoma, op een schiereiland in Lake Tanganyika. Het park heeft een oppervlakte van 1613 km2. Het park Mahale Mountains National Park in de prachtige Mahale Mountains is gemaakt om de duizenden chimpansees die hier leven te beschermen. Het is bekend om zijn fantastische zonsondergangen over het Lake Tanganyika, waardoor het een must-do is voor enthousiaste fotografen en safari liefhebbers. Er zijn maar weinig natuurlijke omgeving verleidelijker dan Mahale, en er is waarschijnlijk geen betere plek op aarde om wilde chimpansees te bekijken.

Zanzibar

Zanzibar lonkt met zijn schilderachtige plaatjes van romantische dhows met witte zeilen, eindeloze stranden omzoomd met palmbomen, oude ruïnes, exotische specerijen en gesluierde vrouwen. Het eiland heeft een spannende geschiedenis, die vandaag de dag wordt weerspiegeld in de architectuur, cultuur en tradities van de bevolking van Zanzibar. Een verblijf op Zanzibar is uitstekend te combineren met een safari.

Pemba

Pemba is een eiland geparfumeerd met de bedwelmende geur van kruiden, omdat veel van het eiland is bedekt met kruiden bomen. Pemba is onder andere de grootste producent van kruidnagel. Het is bekend als 'The Green Island' en maakt deel uit van de Zanzibar-archipel. Pemba ligt ten noorden van Zanzibar en is meer afgelegen dan het meer populaire Zanzibar. U vindt hier enkele van de beste onontdekte koraalriffen en zeeleven in de wereld. De prachtige stranden, historische bezienswaardigheden en spectaculaire duik- en snorkelplekken zijn de reis waard!

De inwoners van Pemba zijn vooral de oorspronkelijke Waswahili en Arabieren, die oorspronkelijk immigranten uit Oman (Shirazis) waren.

Vanwege zijn enorme koraalriffen, is Pemba hard op weg een vakantiebestemming te worden.

Georganiseerde rondreizen in Tanzania

Southern Cross Reizen biedt de onderstaande georganiseerde rondreizen aan in Tanzania. Dit zijn reizen die worden uitgevoerd in comfortabele voertuigen. Het aantal deelnemers varieert van minimaal 2 tot maximaal 18 personen.

8 dagen Simba Safari


georganiseerde safarirondreis met gedeeld voertuig en accommodatie in 2 categoriëen

Prijsindicatie

Vanaf € 2067,- per persoon
obv tweepersoonskamer

8 dagen Simba Safari privé


georganiseerde safarirondreis met privé voertuig en accommodatie in 2 categoriëen

Prijsindicatie

Vanaf € 2762,- per persoon
obv tweepersoonskamer

8 dagen Taste of Tented


georganiseerde safarirondreis met accommodatie in 3 categoriëen

Prijsindicatie

Vanaf € 3217,- per persoon
obv tweepersoonskamer

8 dagen Great Plains Tented Safari


georganiseerde safarirondreis

Prijsindicatie

Vanaf € 3670,- per persoon
obv tweepersoonskamer

9 dagen Crater, Creaters and Culture


georganiseerde safari/strandrondreis met acco in 3 categoriëen

Prijsindicatie

Vanaf € 3141,- per persoon
obv tweepersoonskamer