• Slider image
  • Slider image
  • Slider image

Tanzania

Het prachtige landschap van Tanzania, ingesloten tussen de oevers van Lake Victoria en de glinsterende Indische Oceaan is ongeëvenaard. Het land is trots op zijn wildparken van internationale faam, zoals de ongelooflijke Serengeti (jaarlijkse migratie), Ngorongoro Crater (achtste wereldwonder), Mahale, Katavi en Lake Manyara, evenals de minder bezochte Selous, Ruaha, Mikumi en Gombe waar wilde dieren in groten getale rond zwerven. Het is ook de thuisbasis van de prachtige met sneeuw bedekte Mount Kilimanjaro, die met 5896 meter, de hoogste vrijstaande berg ter wereld is en Olduvai Gorge (de bakermat van de mensheid).

De ongerepte witte zandstranden van Zanzibar, Pemba en Mafia bieden een 800 km lange kustlijn van magie, met mogelijkheden voor ontspanning en avontuur in dit Oost-Afrikaanse land.

Tanzania is ook een smeltpunt van een boeiende mix mensen, religies en culturen die woonachtig zijn op het vasteland en de eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia.

Serengeti National Park

Het Serengeti National Park beslaat 14.800 km2 tot aan de Keniaanse grens in het noorden en wordt beweerd een van de mooiste parken van Afrika te zijn, met uitgestrekte open graslanden en dus uitstekend voor wildlife spotten. Het Serengeti National Park beschikt over 35 soorten zoogdieren, waaronder gnoes en zebra's die een rol spelen in de spectaculaire Grote Migratie, en herbergt ook een uitgebreide verscheidenheid aan vogels. Aanwezig zijn in de Serengeti op het hoogtepunt van de migratie is een nooit-te-vergeten ervaring. De Serengeti heeft een van de oudste ecosystemen ter wereld, met klimaateigenschappen, vegetatie en fauna die in de afgelopen miljoen jaar nauwelijks zijn veranderd. Het is ook bekend om zijn 'kopjes' (rotspartijen) en aanwezigheid van leeuwen, luipaarden, cheeta's en hyena's. Het park beschikt over een aantal seizoensgebonden rivieren, waarin de grootste krokodillen van Afrika leven. Ook het vogelleven is hier overvloedig, met veelvuldige waarnemingen van geelkeelzandhoenen, struisvogels, secretaris vogels, bekroond plevier en de Koritrap.

De Wildebeest Migratie is 'The Greatest Show on Earth'!

In het hart van het Serengeti vindt een oud fenomeen plaats en dat is de grootste beweging van wilde dieren op aarde. Op zoek naar voedsel en water, migreren elk jaar meer dan anderhalf miljoen gnoes en een half miljoen zebra's en antilopen van het noorden van de Serengeti naar het aangrenzende Masai Mara reservaat in Kenia.

december tot maart
Enorme kuddes gnoes brengen het regenseizoen door op de vulkanische open vlaktes beneden de Ngorongoro Crater en in het zuidelijke deel van de Serengeti waar het gras het meest productief groeit met een hoge voedingswaarde. Dit gebied is het startpunt voor een van de grootste wonderen van de wereld: de jaarlijkse migratie.

Omdat de grasvlakte weinig dekking biedt zijn de jonge kalveren een gemakkelijk buit voor een verscheidenheid van roofdieren, gnoes hebben daarom een gesynchroniseerde bevalling geëvolueerd, wat betekent dat ongeveer 90% van de kalveren binnen een termijn van drie weken worden geboren. Met zo'n plotselinge en massale toename van beschikbaar voedsel, maken roofdieren geen significante deuk in de populatie van pasgeboren kalveren. Gnoe kalveren kunnen enkele minuten nadat ze geboren zijn lopen. Na drie dagen zijn de kalveren sterk genoeg om de kudde bij te houden.

april tot mei
Wanneer het gras in de zuidelijke Serengeti uitgeput raakt verhuizen de kuddes naar de vlaktes en bossen van de westelijke corridor. Tijdens deze verhuizing is er een hoog sterftecijfer als gevolg van letsel en misschien vermoeidheid, dus worden de kuddes op hun reis gevolgd door grote aantallen vaalgieren. Noordwestelijk van de korte grasvlaktes stroomt de Grumeti River. Deze waterloop is hun eerste echte hindernis en gigantische Nijl krokodillen (tot wel 6 meter lang) liggen te wachten op aarzelende wildebeesten die struikelen tijdens de oversteek. Hun levensonderhoud is onlosmakelijk verbonden met de grote migratie. Met een verrassende stilte en snelheid, azen ze op de dorstige kuddes die drinken uit de rivier en oversteken.

juni
De regen volgend, bewegen de kuddes zich naar het noorden voordat ze de Keniaanse grens oversteken naar de Masai Mara. Niets houdt de op hol geslagen hordes tegen. Ook hier moeten ze een rivier oversteken, dit keer de Mara met grote aantallen hongerige krokodillen. Alles is verre van rustig, want het is de bronsttijd en elk mannetje probeert zijn gebied af te bakenen. Na de trek richting het westen, verdeelt de migratie zich als gevolg van een geheimzinnig instinct, de ene groep draait naar het noordoosten en de andere naar het noorden.

november
De massa knorrende gnoes blijven tot oktober of november op de productieve graslanden van de Mara tot het ook daar te droog wordt om hen te voeden. En dan, als de wolken zich verzamelen in het zuiden, keren de grote kuddes terug naar hun broedgebieden, die, tegen de tijd dat ze daar aankomen, weer groen en weelderig zijn.

De migratie is zelden precies hetzelfde in termen van timing en richting, omdat lokale omstandigheden de grasgroei beïnvloeden. Het kan dus, dat de gnoes in sommige jaren eerder naar de open vlaktes bewegen, en in andere jaren langer in de noordelijke bossen blijven.

Ngorongoro Crater

De Ngorongoro Crater (Ngorongoro Conservation Area) is de grootste intacte krater in de wereld, en sommige wetenschappers beweren dat, voordat de vulkaan uitbarstte, deze hoger zou zijn geweest dan de Kilimanjaro, het huidige hoogste punt in Afrika. Met een oppervlakte van slechts 260 km2 en 600 meter diep is de krater de thuisbasis van een permanente bevolking van meer dan 30.000 dieren, en is een van de weinige plekken in Afrika waar u een zeer goede kans heeft om tijdens één gamedrive de 'Big Five' te zien. Het beschikt over het spectaculaire Lerai Bos, een van de beste plaatsen in Afrika om luipaarden te zien. Er leven ongeveer 70 leeuwen en ongeveer 15 zwarte neushoorns in de krater. Er zijn ook twee meren, een is een zoutwatermeer en het andere is een zoetwatermeer. De Ngorongoro Crater maakt deel uit van de Ngorongoro Crater Conservation Area, waar de natuur wordt beschermd. De lokale Masai hebben toestemming om hun vee op de kratervloer te laten grazen, en het is niet ongebruikelijk om Masai runderen en buffels samen te zien grazen, met een starende leeuw op enkele meters afstand.

Lake Manyara National Park

Lake Manyara National Park is een van de meest diverse nationale parken van Tanzania, een kleine (325 km2) combinatie van het Rift Valley Sodameer, dichte bossen en steile berghelling. Het park is speciaal opgericht om de kuddes olifanten die dit gebied wereldberoemd hebben gemaakt te beschermen. Lake Manyara, bekend om zijn olifanten en boomklimmende leeuwen, is ook uitstekend geschikt voor het spotten van flamingo's en andere fascinerende vogels in en rond het soda meer. Het park beschikt ook over een grondwater bos, Acacia Tortilis bossen en warmwaterbronnen genaamd 'Maji Moto'. Het park was ooit favoriet bij jagers op groot wild. Vandaag de dag zijn de dieren in het wild beschermd.

Selous Game Reserve

Het Selous Game Reserve ecosysteem bestaat uit het reservaat, de Kilombero Game Controlled Area in het westen, en het Mikumi National Park in het noorden. Het Selous is van groot historisch belang, van de prehistorische mens, transport karavaan met slaven en ivoor, de Eerste Wereldoorlog campagnes tot zijn huidige status als uitstekende safari bestemming.

Selous Game Reserve, uitgeroepen tot Werelderfgoed monument, is een uitgestrekt gebied met grotendeels onontgonnen bush vol wilde dieren, en met zeer weinig wegen, een serene wildernis safari ervaring. Gesplitst door de Rufiji River, is het een van de meest afgelegen parken in Afrika.

Een begeleide wandeling met een gewapende Park Ranger, is waarschijnlijk een van de beste manieren om van de natuurlijke schoonheid en diversiteit van de flora in dit gebied te genieten. Er zijn prachtige grasvlaktes, wetlands, moerassen en dichte bossen.

Misschien is de boot de beste manier om het reservaat te verkennen, kronkelend door kanalen en moerassen, langs verborgen lagunes, waar olifanten vaak komen om te baden. Vissen in de rivier kan een spannende manier zijn om de ​​avond door te brengen.

Katavi National Park

Katavi National Park is een afgelegen nationaal park en wordt minder bezocht dan de Serengeti. Het ligt in het zuidwesten van Tanzania binnen een afgeknotte arm van de Rift Valley, dat eindigt in de ondiepe, broeierige uitgestrektheid van Lake Rukwa. Katavi is het op twee na grootste park in Tanzania.

Katavi is vernoemd naar een legendarische jager - 'Katabi'. Er is een mythe over 'Katabi' die zegt dat de geest van de legendarische jager in een tamarinde boom nabij Katavi Lake woont. Veel lokale bewoners laten nog steeds offers onder de boom achter, in een poging de zegeningen van de geest te krijgen.

De vegetatie is voornamelijk verborgen onder een mantel van verwarde bossen, uiterwaarden en seizoensgebonden meren. Tijdens het regenseizoen wordt het gebied weelderig en moerassige en creëert zo een toevluchtsoord voor vele soorten watervogels. Er zijn hier ook nijlpaarden en krokodillen in overvloed. De Katavi rivieroevers komen tot leven tijdens het droge seizoen, wanneer de waterstanden van de andere rivieren zakken; dit is wanneer de aanzienlijke maar ongrijpbare populaties elanden, sabel- en roanantilopen hier komen om hun dorst te lessen, net als kuddes olifanten, buffels, giraffen, zebra's, impala's en reebok. Ze zijn een gemakkelijke prooi voor de roofdieren. Katavi National Park is een echte wildernis voor een geweldige safari ervaring.

Mahale Mountains National Park

De Mahale Mountains National Park ligt 120 km ten zuiden van Kigoma, op een schiereiland in Lake Tanganyika. Het park heeft een oppervlakte van 1613 km2. Het park Mahale Mountains National Park in de prachtige Mahale Mountains is gemaakt om de duizenden chimpansees die hier leven te beschermen. Het is bekend om zijn fantastische zonsondergangen over het Lake Tanganyika, waardoor het een must-do is voor enthousiaste fotografen en safari liefhebbers. Er zijn maar weinig natuurlijke omgeving verleidelijker dan Mahale, en er is waarschijnlijk geen betere plek op aarde om wilde chimpansees te bekijken.

Zanzibar

Zanzibar lonkt met zijn schilderachtige plaatjes van romantische dhows met witte zeilen, eindeloze stranden omzoomd met palmbomen, oude ruïnes, exotische specerijen en gesluierde vrouwen. Het eiland heeft een spannende geschiedenis, die vandaag de dag wordt weerspiegeld in de architectuur, cultuur en tradities van de bevolking van Zanzibar. Een verblijf op Zanzibar is uitstekend te combineren met een safari.

Pemba

Pemba is een eiland geparfumeerd met de bedwelmende geur van kruiden, omdat veel van het eiland is bedekt met kruiden bomen. Pemba is onder andere de grootste producent van kruidnagel. Het is bekend als 'The Green Island' en maakt deel uit van de Zanzibar-archipel. Pemba ligt ten noorden van Zanzibar en is meer afgelegen dan het meer populaire Zanzibar. U vindt hier enkele van de beste onontdekte koraalriffen en zeeleven in de wereld. De prachtige stranden, historische bezienswaardigheden en spectaculaire duik- en snorkelplekken zijn de reis waard!

De inwoners van Pemba zijn vooral de oorspronkelijke Waswahili en Arabieren, die oorspronkelijk immigranten uit Oman (Shirazis) waren.

Vanwege zijn enorme koraalriffen, is Pemba hard op weg een vakantiebestemming te worden.

Georganiseerde rondreizen in Tanzania

Southern Cross Reizen biedt de onderstaande georganiseerde rondreizen aan in Tanzania. Dit zijn reizen die worden uitgevoerd in comfortabele voertuigen. Het aantal deelnemers varieert van minimaal 2 tot maximaal 18 personen.

8 dagen Simba Safari


georganiseerde safarirondreis met gedeeld voertuig en accommodatie in 2 categoriëen
 
 
 

8 dagen Simba Safari privé


georganiseerde safarirondreis met privé voertuig en accommodatie in 2 categoriëen
 
 
 

8 dagen Taste of Tented


georganiseerde safarirondreis met accommodatie in 2 categoriëen
 
 
 

8 dagen Great Plains Tented Safari


georganiseerde safarirondreis
 
 
 

9 dagen Crater, Creaters and Culture


georganiseerde safari/strandrondreis met acco in 3 categoriëen
 
 
 

Algemene informatie
Landoppervlakte: 947.303 km2
Aantal inwoners: 53.950.935 (2017)
Hoofdstad: Dodoma
Munteenheid: Tanzaniaanse shilling
Staatsvorm: Republiek
Talen: Engels, Swahili
Detailkaart: Tanzania

Bankpassen en Creditcards
Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Creditcards worden door grote hotels, supermarkten, autoverhuurbedrijven en reisbureaus (safari's, vliegreizen) geaccepteerd. Het gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard/bankpas. Banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. Activeer uw bankpas dus voor betaling buiten Europa.

Neem naast een bankpas en een creditcard voldoende contant geld mee; soms moet de toegang tot de nationale parken met Amerikaanse dollars of euro's worden betaald.

Bellen en internet
Landcode +255

Uw mobiele telefoon kunt u in Tanzania in de grotere steden goed gebruiken. Houdt u wel rekening met roamingkosten! Raadpleeg uw provider. In de nationale parken en kleinere afgelegen plaatsen is er vaak geen bereik.

Een groot aantal hotels en lodges biedt (draadloos) internet aan.

Elektriciteit
230 volt (stekker voor Tanzania)

U heeft een verloopstekker van het type D/G of een wereldstekker nodig. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige of drie ronde gaten.

Gezondheid
De gezondheidszorg in Tanzania is redelijk, hoewel ver onder Europese maatstaven. Er zijn een groot aantal ziekenhuizen verspreid door het land, maar buiten Dar es Salaam zijn deze vaak onontwikkeld en zijn er weinig medicijnen beschikbaar. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of specialistische zorg kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Voor veel bestemmingen zijn vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen of zelfs verplicht. Vaak moeten deze middelen een bepaalde tijd voor vertrek worden toegediend. Zorg dat u vier tot zes weken voor uw vertrek de juiste informatie inwint over het gebied dat u gaat bezoeken. U kunt hiervoor ook terecht bij TravelClinic Rotterdam.

Klimaat
Tanzania heeft over het algemeen een tropisch klimaat. De kuststreken zijn met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 30 graden warm en vochtig. De zeewind zorgt voor verkoeling. Er zijn twee seizoenen waarin zware (onweers)buien kunnen voorkomen: van maart tot juni (masika) en van november tot januari (mvuli). Het zuiden heeft daarnaast zware regenval van december tot april. In de bergen (Kilimanjaro) kan de temperatuur lager liggen.

Jaarlijks vindt in de Serengeti en de Masai Mara het natuurlijke spektakel plaats van de ‘Grote Trek’. Het betreft hier een kleine 2 miljoen gnoes, zebra’s en gazellen die binnen een jaar een cirkelvormige tocht maken van zo’n 1000 kilometer. De reden hiervoor is een voedzame maaltijd. Dit is sterk afhankelijk van de eerste regens. In de periode januari tot maart bevindt de grootste groep, de gnoes, zich in het zuidelijke deel van de Serengeti om te kalveren. Rond de maanden april en mei bevinden de kuddes zich in het westelijke deel en trekken zo langzaam richting het noorden van de Serengeti. Van augustus tot oktober zijn de gigantische groepen dieren te vinden aan de Keniase kant van de Masai Mara om hun tocht in zuidelijke richting te vervolgen.

Reisdocumenten
U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij de aanvraag van het visum. Het paspoort moet 2 lege tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten. Een retour- of doorreisticket is verplicht.

Voor een bezoek aan Tanzania is een visum vereist. Het visum kan aangevraagd worden bij de ambassade van Tanzania in Den Haag. Het aanvraagformulier kan gedownload worden via tanzaniaembassy.nl. Een toeristenvisum is 3 maanden geldig voor een verblijf van 90 dagen (90 dagen na de inreis! De inreis mag op de voorlaatste dag van de geldigheid van het visum zijn), kost € 50 en kan alleen gepind worden. Bij aankomst is tevens een visum te verkrijgen, dit visum kost USD 50 (contant betalen) en is geldig voor een verblijf van 90 dagen. Houdt rekening met wachttijden.

De informatie over verkrijgbaarheid van en de geldigheid van paspoort/visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Het consulaat of de consulaire afdeling van de ambassade kan de meest actuele informatie verstrekken over de benodigde documenten.

Bijzonderheden: Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Binnen de Schengenzone is het raadzaam, maar niet verplicht, een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar u doorheen reist op weg naar de bestemming.

BELANGRIJK: Het Tanzaniaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijk onderdeel daarvan is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte van hun kind(eren).

Indien u alleen reist met de kinderen wordt er tevens om een akkoordverklaring van de niet meereizende ouder gevraagd tenzij er middels een officieel afschrift aangetoond kan worden dat er volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap is over het kind. Als de andere ouder is overleden moet daarvan een overlijdensakte overlegd kunnen worden. Minderjarige kinderen die zonder hun ouders/wettelijke voogden reizen, maar vergezeld worden door andere volwassenen dienen kopieën bij zich te dragen van de paspoorten van beide ouders/wettelijke voogden en een akkoordverklaring van beide ouders/wettelijke voogden voor de reis. Alle documenten moeten voorzien zijn van een Engelstalige versie. Het is raadzaam deze documenten tijdig in orde te brengen.

Rijbewijs
Het Nederlandse rijbewijs is zonder international rijbewijs niet geldig in Tanzania. Deze kunt u aanschaffen bij de ANWB. Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden. Hoewel het IRB ook op Zanzibar geldig is, wordt het toch vaak niet geaccepteerd bij politiecontroles en moet je een lokaal rijbewijs kunnen tonen. Dit kan de verhuurmaatschappij verzorgen op vertoon van het Nederlandse rijbewijs, de kosten bedragen circa USD 10.

Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Tijdzone
Het tijdsverschil met Tanzania is UTC +2. Op dit moment is er geen zomertijd van toepassing. Bekijk hier de huidige tijd.

Waarschuwing
Vanaf 1 juni 2019 zijn plastic tassen illegaal in Tanzania. Alle passagiers die aankomen op een Tanzaniaanse luchthaven wordt geadviseerd om geen plastic zakken in hun koffers of in handbagage te verpakken. Voorwerpen die op de luchthaven zijn gekocht voordat ze aan boord van het vliegtuig gaan, moeten uit plastic zakken worden gehaald voordat men van boord gaat. De doorzichtige "zip-lock" plastic zakken die sommige luchthavens passagiers verplichten om vloeistoffen, cosmetica, toiletartikelen enz. apart in de handbagage te bewaren, mogen ook niet naar het land worden gebracht en moeten worden verwijderd en in het vliegtuig worden achtergelaten voordat men van boord gaat.

Houd er rekening mee dat het niet naleven van deze regel kan resulteren in zware boetes.