• Slider image

Mozambique

Mozambique heeft een aantal van de meest aantrekkelijke en intrigerende toeristische bestemmingen in Zuidelijk Afrika. De 2500 km lange witte, palmstranden - en met name de eilanden van de Bazaruto Archipel - zijn al lange tijd de grote aantrekkingskracht voor toeristen. Rond de koraalriffen leven een duizelingwekkende hoeveelheid unieke zeedieren en men vindt hier ongelooflijke duiklocaties.

Andere exotische bestemmingen zijn Pemba, Ibo Island en de Quirimbas Archipel in de provincie Cabo Delgado. Terwijl de kust toeristen voorziet van betoverende stranden, bieden wildreservaten avontuurlijke safari's.

Sommige van de parken, zoals Gorongosa National Park in Sofala en Limpopo National Park in de provincie Gaza bieden de beste safari's. U kunt hier flamingo's, waterbokken, olifanten, nijlpaarden, zebra's, buffels, leeuwen en vogels zien naast droog bos, savannes, rivieren, woestijn, etc. Niassa Reserve is ook een zeer prachtig reservaat met equivalent Lake Niassa een paar kilometer verderop.

Voor evenementen, culturele festiviteiten, feestdagen, heilige dorpen, kunst en ambachten, muziek festivals, restaurants, clubs, bioscoop moet u in Maputo zijn. Het is de hoofdstad van Mozambique en als zodanig erg druk op het gebied van handel en commercie. De naburige steden Catembe en Ponto do Ouro fungeren als de belangrijkste toeristische steden. De traditionele manier van leven is goed bewaard gebleven in Mozambique en varieert van provincie tot provincie.

Gorongosa National Park

Eén van 's werelds meest bekende beschermde gebieden, ligt aan de zuidelijke rand van de Great Rift Valley, 80 km ten noordwesten van Beira, in de provincie Sofala. Net als de andere parken in Mozambique, zijn hier dieren zoals de leeuw, luipaard, civet-, genet- en servalkat, buffel, olifant, bosbok, hartebeesten, impala, kudu, nyala, oribi, redunca, sabelantilope, waterbokken, wrattenzwijnen, zebra's, vervet aap, beerbavianen, nijlpaarden en krokodillen geherintroduceerd. Het vogelleven is productief met meer dan 300 soorten, waaronder de zeldzame groenkopwielewaal.

Een ander betoverend perspectief is het unieke mengsel van ecologische zones in het park. In het zuidelijke deel ligt de Great Rift Valley en het strand van Beira. Gorongosa is het meest gevarieerde van alle, met Lake Urema in het midden, alle andere rivieren in deze regio stromen rechtstreeks in Lake Urema met als resultaat een prachtig kunstwerk in het hart van Gorongosa National Park.

Een andere trekpleister is de 1863 meter hoge 'Gorongosa Mountain', die de vlakte van water voorziet. De berg staat bekend om zijn boeiende watervallen.

Limpopo National Park

Het Limpopo National Park samen met het Kruger National Park in Zuid-Afrika en het Gonarezhou National Park in Zimbabwe vormen het Peace Park, dat bekend staat als het Parque Internacional do Grande Limpopo. Het Limpopo National Park wordt ook wel het Great Limpopo Transfrontier Park genoemd en ligt in de provincie Gaza bij Massingir. Met zijn verschillende landschappen is het de thuisbasis van de ‘Big 5’ - olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel - en tal van andere wilde dieren zoals wilde honden, hyena's, kudus, oribi's, nijlpaarden en zebra's. Daarnaast worden in het park af ​​en toe dieren uitgezet om de wildstand te stimuleren.

De meeste bezoekers gebruiken aan de Zuid-Afrikaanse kant van het Transfrontier Park gebruiken Limpopo als doorgangsroute naar Kruger en de kust. De Zuid-Afrikaanse grenspost Giriyondo ligt op slechts 70 km van de Massingir Gate, dus voor degenen die toestemming om naar Zuid-Afrika te reizen kunnen een bezoek brengen aan het Kruger National Park via de open verbindingsweg Giriyondo (Kruger) en Massingir.

Bazaruto Archipelago Marine National Park

Bazaruto Marine Park is met een oppervlakte van 400 km², één van de grootste zeereservaten in de Indische Oceaan. Het gebied biedt bescherming aan de weinige overgebleven zeekoeien en zeeschildpadden evenals flora en fauna, koraalriffen en zeevogels. Anderen dieren die men hier kan aantreffen zijn bultrugwalvissen, dolfijnen en manta's. De Bazaruto Archipel bestaat uit vijf grote eilanden, waarvan Bazaruto het grootste eiland is. Het beschikt over veel luxe resorts en lodges.

Het op één na grootste eiland is Benguerra Island, gevolgd door Bangue, Magaruque en Santa Carolina. Net als Bazaruto, tonen deze eilanden ook soortgelijke landschappen en wilde dieren. U vindt hier grote zandduinen en zoetwatermeren, roze flamingo's, krokodillen, rode duiker antilopen en Samango apen.

Al hoewel Vilanculos ook wordt beschouwd als onderdeel van de Bazaruto Archipel eilanden, is het eigenlijk niet gerelateerd. Vilanculos is slechts een vissersdorp en dient als toegangspoort tot de Bazaruto eilanden, die zijn gescheiden van het vasteland door een uitgestrektheid van turquoise kleurige zee.

Quirimbas Archipelago National Park

Het Quirimbas National Park is het grootste beschermde zeegebied van Afrika. Het werd in 2002 uitgeroepen tot bescherming van de flora en fauna in de zee zoals haaien, zeeschildpadden, bultruggen, af en toe een dugong en meer dan 50 soorten koraal. Tevens zijn hier olifanten, luipaarden, leeuwen, buffels, wilde honden en een fantastisch vogelleven te zien.

Het park beslaat ongeveer 7.500 km2 en heeft 12 eilanden en een behoorlijk groot aantal eilandjes verspreid over zijn omgeving. Een verbazingwekkend kenmerk van het Quirimbas National Park is het heldere turquoise water en de palmstranden met fijn wit zand, die zich uitstrekken langs de 400 km lange kustlijn tussen Pemba en de Rio Rovuma.

De meeste eilanden worden bewoond door de lokale Mozambikanen en hebben een lange geschiedenis, die in de vorm van traditionele sprookjes wordt verteld aan de kinderen om de traditie door te geven aan de volgende generatie. Een goede historische plek om te bezoeken is Ibo eiland, waar men eeuwen oude met mosbedekte ruïnes kan vinden, die schreeuwen om weer tot leven te worden opgewekt.

Accommodatie op deze eilanden is enorm en variërend van luxueus tot tentenkampen. Als u een expert bent in duiken, dan zijn Vamizi, Quilaluia en Rongui de beste gebieden om te bezoeken in het park.

Accommodaties in Mozambique

Bahia Mar Boutique Hotel


accommodatie Bazaruto
 
 
 

Baia Sonâmbula Guesthouse


accommodatie Inhambane
 
 
 

Hotel Tofo Mar


accommodatie Inhambane
 
 
 

Machangulo Beach Lodge


accommodatie Zuid-Mozambique
 
 
 

Nuarro Lodge


accommodatie Noord Mozambique
 
 
 

Santorini Mozambique


accommodatie Vilanculos
 
 
 

Sava Dunes


accommodatie Inhambane
 
 
 

White Pearl Resorts Ponta Mamoli


accommodatie Zuid-Mozambique
 
 
 

Algemene informatie
Landoppervlakte: 801,590 km2
Aantal inwoners: 28,829,476 (2016)
Hoofdstad: Maputo
Munteenheid: Metical
Staatsvorm: Republiek
Talen: Portugees en diverse Bantoetalen
Detailkaart: Mozambique

Bankpassen en Creditcards
Bankpassen worden geaccepteerd bij geldautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Internationale creditcards worden in luxe hotels, een aantal winkels en restaurants in Maputo geaccepteerd. Buiten Maputo worden creditcards niet gebruikt. De meest geaccepteerde creditcard is Visa. Het gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard/bankpas. Banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. Activeer uw bankpas dus voor betaling buiten Europa.

Bellen en internet
Landcode +258

Uw mobiele telefoon kunt u in Mozambique gebruiken. Houdt u wel rekening met roamingkosten! Raadpleeg uw provider.
In het hele land zijn internetcafés te vinden, met name in de steden. Een groot aantal restaurants, hotels, bars en luchthavens biedt (draadloos) internet aan.

Elektriciteit
220 volt (stekker voor Mozambique)

U heeft een verloopstekker van het type C/F/M of een wereldstekker nodig. Stopcontacten zijn geaard en hebben twee of drie ronde gaten.

Gezondheid
De gezondheidszorg in Mozambique is zeer eenvoudig en alleen toereikend voor basis behandelingen. U kunt in ziekenhuizen terecht voor algemene behandelingen en spoedgevallen. Medicijnen zijn niet altijd voldoende aanwezig, neem daarom zelf voldoende benodigde medicijnen mee. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of specialistische zorg kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Voor veel bestemmingen zijn vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen of zelfs verplicht. Vaak moeten deze middelen een bepaalde tijd voor vertrek worden toegediend. Zorg dat u vier tot zes weken voor uw vertrek de juiste informatie inwint over het gebied dat u gaat bezoeken. U kunt hiervoor ook terecht bij TravelClinic Rotterdam.

Klimaat
Mozambique kent een variatie van warme subtropische en tropische klimaten. Grote delen van Mozambique bestaat uit savanne, waarbij de hoeveelheid neerslag op veel plekken niet veel hoger ligt dan in Nederland. Mozambique kent een duidelijk nat seizoen dat gelijk valt met de lokale zomer en een droog seizoen dat gelijk valt met de lokale winter. Wie van zonnig weer en redelijk gematigde temperaturen wil genieten die kan dan ook het beste tijdens de Nederlandse zomermaanden naar Mozambique afreizen. Als winterzon bestemming is Mozambique ook redelijk goed geschikt. Dat komt omdat de temperaturen juist dan vrijwel gegarandeerd rond of zelfs boven de dertig graden liggen en de regen vooral in de vorm van tropische buien valt. Met gemiddeld 7 tot 9 zonuren per dag in de zomer is het niet bepaald somber te noemen.

Reisdocumenten
U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Mozambique. Er dienen twee naast elkaar gelegen ongebruikte bladzijden in uw paspoort te zijn. Een retour- of doorreisticket is verplicht.

Een visum is vereist. U kunt deze online via de ambassade van Mozambique in Brussel aanvragen. Een toeristenvisum is 3 maanden geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen, de aanvraag duurt 1 week. De informatie over verkrijgbaarheid van en de geldigheid van paspoort is sterk aan wijzigingen onderhevig. Het consulaat of de consulaire afdeling van de ambassade kan de meest actuele informatie verstrekken over de benodigde documenten.

Bijzonderheden: Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Binnen de Schengenzone is het raadzaam, maar niet verplicht, een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar u doorheen reist op weg naar de bestemming.

BELANGRIJK: Het Mozambikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijk onderdeel daarvan is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte van hun kind(eren).

Indien u alleen reist met de kinderen wordt er tevens om een akkoordverklaring van de niet meereizende ouder gevraagd tenzij er middels een officieel afschrift aangetoond kan worden dat er volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap is over het kind. Als de andere ouder is overleden moet daarvan een overlijdensakte overlegd kunnen worden. Minderjarige kinderen die zonder hun ouders/wettelijke voogden reizen, maar vergezeld worden door andere volwassenen dienen kopieën bij zich te dragen van de paspoorten van beide ouders/wettelijke voogden en een akkoordverklaring van beide ouders/wettelijke voogden voor de reis. Alle documenten moeten voorzien zijn van een Engelstalige versie. Het is raadzaam deze documenten tijdig in orde te brengen.

Rijbewijs
Een bestuurder dient minimaal 21 jaar en in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs (minimaal 2 jaar) dat de gehele huurperiode geldig is. Politie en sommige verhuurbedrijven kunnen ook om een internationaal rijbewijs vragen. Deze kunt u aanschaffen bij de ANWB.

Tijdzone
Het tijdsverschil met Mozambique is UTC +2. Op dit moment is er geen zomertijd van toepassing. Bekijk hier de huidige tijd.