• Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image

Namibië

Namibië is een uitgestrekt land in het zuidwestelijke deel van zuidelijk afrika, ook wel bekend als de glimlach op het gezicht van Afrika. Het wordt geflankeerd door twee woestijnen met een uitgebreid wegennet, een stabiele regering en economie en een schaars, maar vriendelijke bevolking. Dit land is een van de gemakkelijkste en ruigste landen van zuidelijk afrika om door heen te reizen. Namibië biedt een prachtig landschap - van de grote rode duinen van de Namib woestijn, Fish River Canyon (de tweede grootste canyon op aarde), Skeleton Coast tot het uitgestrekte binnenland van het Waterberg Plateau National Park - en heeft enkele van de grootste succesverhalen voor wat betreft natuurbehoud. De Brandberg met een hoogte van 2579 meter in de zuidelijke Kunene regio, is de hoogste berg van Namibië.

Per definitie zijn de Namibische safari's buiten de gebaande paden, met een oppervlakte die vier keer zo groot is als het Verenigd Koninkrijk en met net iets meer dan twee miljoen mensen, is Namibië het tweede meest dunbevolkte land op aarde. Namibië is ook het land van het op 7 na grootste beschermde gebied in de wereld, het grootste ondergrondse meer in de wereld en het eerste land ter wereld dat natuurbehoud opnam in de grondwet.

Namibië is een smeltkroes van culturen en volkeren, met 28 gesproken talen; Engels is de nationale taal. Namibië is een veilige bestemming met een uitgebreid netwerk aan goed onderhouden en gemarkeerde wegen - en een breed scala aan lodges voor elke portemonnee. Vandaar dat Namibië een fantastisch land is voor een autorondreis, maar ook een bestemming voor elk wat wils.

Namibië wordt begrensd door Zuid-Afrika in het zuiden, Angola en Zambia in het noorden en Botswana en Zimbabwe in het oosten; met de 1300 km schijnbaar verlaten kustlijn van de Orange River in het zuiden tot de Kunene River in het noorden als westgrens. Het land ontleent zijn naam aan de Namib woestijn, dat 'uitgestrekte plaats' betekent in de lokale Nama taal. Het is de oudste woestijn ter wereld, met naar verluidt enkele van de hoogste zandduinen ter wereld. Voor sommigen is dit het belangrijkste hoogtepunt van een Namibië vakantie.

Namibië biedt een breed scala aan hoogtepunten; van de weelderige noordelijke Caprivi Strip en het wild van Etosha National Park tot de uitgestrekte Namib woestijn en de verlaten Skeleton Coast.

Windhoek

Windhoek, de hoofdstad van Namibië, ligt 1680 m boven de zeespiegel in een bekken tussen de Khomas Hochland, Auas ​​en Eros Mountains. De stad ligt in het bijna geografische centrum van het land. Het centrum van de stad wordt gekenmerkt door een aantal gebouwen in Duitse stijl, een blijvende herinnering aan het begin van de koloniale geschiedenis van Namibië. Vroege gebouwen, zoals de Alte Feste (oud fort), Christuskirche en Tintenpalast (het parlementsgebouw) zijn van bijzonder historisch belang. Andere opmerkelijke gebouwen in Windhoek zijn onder andere St. Mary's Cathedral en de Turnhalle Building.

Windhoek heeft door de jaren heen verschillende namen gehad, veelal geïnspireerd door de warmwaterbronnen in dit gebied. Er zijn verschillende meningen over de oorsprong van de huidige naam; de meest populaire daarvan is dat ergens vóór 1840 Jonker Afrikaner, een Nama leider, het gebied Winterhoek noemde, naar de boerderij in Zuid-Afrika waar hij werd geboren. Windhoek of winderige hoek, is een verbastering van deze naam. Gedurende de dag heerst er in het centrum van de stad een Europees koffie cultuur, de Duitse keuken domineert, maar Namibische invloeden kunnen worden gevonden in de kwantiteit en de kwaliteit van het vlees (vegetariërs wees gewaarschuwd, Namibië is vleesetende land!) Dat gezegd zijnde, de straten zijn choc-a-blok met mensen van alle leeftijden en culturen, allemaal met een heerlijk gevoel van trots, hoop en ambitie.

Sossusvlei & Sesriem

Sossusvlei en Sesriem weerspiegelen een van de meest spectaculaire beelden van Namibië. Sesriem betekent 'zes riemen' en verwijst naar de Sesriem Canyon, het water op de bodem kan worden bereikt door een emmer neer te laten op een lengte van zes leren ossenriemen.

Sossusvlei betekent letterlijk 'schotel pan' en is een ondiepe, droge pan omgeven door hoge, rood gekleurde duinen in spectaculaire vormen. Tijdens incidentele jaren van hoge regenval, wordt de pan overspoeld met een klein laagje zoet water, waardoor de woestijn tot bloei komt en fotografen massaal naar dit gebied komen.

Het zand is hier op zijn roodst en de duinen zijn hoger dan ergens anders in de Namib, sommige tot wel 300 meter hoog. Zonsopgang en zonsondergang zijn spectaculair en het is de moeite waard om op dat moment van de dag de fantastische kleuren en het lichtspektakel over het woestijnlandschap te bewonderen. Er kunnen hier begeleide wandeltochten worden georganiseerd, evenals in het nabijgelegen prachtige Namib Rand Nature Reserve.

Etosha National Park

Etosha National Park is het op twee na grootste park in de wereld, met een oppervlakte van meer dan 20.000 km2 de thuisbasis van 340 soorten vogels en 114 zoogdieren.

Het grootste gebied van het park is bedekt met een enorme zoutpan, die 12 miljoen jaar geleden is ontstaan ​​als een ondiep meer gevoed door de Kuene River. Uiteindelijk is het meer opgedroogd als gevolg van de klimatologische omstandigheden en de vulkanische activiteit in dit gebied, en de pan is nu slechts af en toe bedekt met water. Wanneer dit gebeurt, wordt de droge oppervlakte een schakering van kleur door de toegestroomde flamingo's.

De pan is niet toegankelijk voor bezoekers, maar het omringende, vlakke bushveld is bezaaid met vele waterpoelen die gemakkelijk bereikbaar zijn via het netwerk van goed onderhouden onverharde wegen.

De vegetatie wordt gedomineerd door mopane bomen en schaarse struiken. In het westelijke deel van het park is het vreemde 'Haunted Forest' met de Moringa ovalifolia bomen; er uitziend alsof ze ondersteboven met hun wortels in de heldere luchten zijn geplant, bieden ze een mysterieuze sfeer in dit gebied.

Fish River Canyon

Een spectaculaire canyon in de brede, platte vlaktes van Zuid-Namibië; Fish River Canyon is een van de diepste in de wereld en wordt vergeleken met de Grand Canyon in Arizona. De canyon is 161 km lang, 27 km breed en bijna 550 meter diep. Het werd door de eeuwen heen gevormd door de Fish River, die vandaag de dag bestaat uit een louter straaltje dat op de bodem van de prachtige canyon stroomt.

De warmwaterbronnen van Ais-Ais zijn te vinden aan de zuidkant van de canyon en zijn naar verluidt een uitstekende remedie tegen reuma!

Skeleton Coast National Park

De 'Skeleton Coast' heeft een reputatie als afgelegen en onherbergzaam en is doordrenkt met een griezelige geschiedenis.

Vele schepen zijn hier vroeger gestrand op de kust, en de 'skeletten' van de schepen liggen hier verlaten en te roesten langs de stranden. Vanwege het desolate karakter van de kust had een schipbreukeling eenmaal aan land een zeer kleine kans om te overleven.

Het relatief ontoegankelijke Skeleton Coast National Park loopt langs het noordelijke kustgebied van Namibië, van Swakopmund helemaal tot aan de grens met Angola. Het zuidelijke deel van het park is een recreatiegebied en strekt zich uit van Swakopmund tot de Ugab River. Dit gebied is, mits in het bezit van een vergunning, toegankelijk voor self-drive bezoekers. Ten noorden van het recreatiegebied, ligt een gebied met halvemaanvormige duinen die zich uitstrekken langs de kust van Torra Bay tot de grens met Angola. Dit noordelijke en meest afgelegen deel van het park is alleen toegankelijk met een fly-in safari.

Damaraland

Dit bergachtige gebied van Namibië ligt tussen de extreem droge woestijn van Skeleton Coast en het Centrale Plateau. Damaraland biedt een spectaculair landschap en een verscheidenheid aan attracties, variërend van fascinerende geologische formaties tot unieke vegetatie en het enige UNESCO-Werelderfgoed in Namibië, de grootste collectie van oude rotstekeningen in Zuidelijk Afrika. De Petrified Forest ligt een paar kilometer ten westen van Khorixas en is de laatste rustplaats voor een verzameling van grote, versteende boomstammen. Deze bomen maakten ooit deel uit van een oud bos en men neemt aan dat ze van hoger gelegen gebieden door overstromingen zijn meegevoerd. Er zijn ongeveer vijftig bomen te zien men verondersteld dat ze ongeveer 200 miljoen jaar oud.

Twyfelfontein ligt een beetje verder naar het westen, de naam betekent 'twijfelachtig fontein' en is zo genoemd vanwege de onbetrouwbare watervoorziening. Het is het zoveelste voorbeeld van prachtige landschappen van Namibië en bevat naar men zegt de grootste verzameling rotstekeningen van Zuidelijk Afrika. De meerderheid van de kunst bestaat uit rots etsen die gemaakt zijn met behulp van stenen beitels om door de harde buitenste korst van het lokale zandsteen te snijden. Het meeste werk dateert van ongeveer 6000 jaar geleden en werd waarschijnlijk gemaakt door San jagers. Meer rotstekeningen zijn te zien bij de Brandberg Mountains, ten noorden van Uis. Dit is de hoogste berg van Namibië (2573 m) en is bezaaid met potscherven en stenen werktuigen.

Zanbezi Region (voorheen bekend als Caprivi)

Vanwege de hoge neerslag in dit noordelijke gebied ontstaat weelderige, dichte begroeiing, een groot verschil met de rest van het land.

Het water van de Kwando en Linyanti River zijn een thuis voor nijlpaarden en krokodillen en houden de vele olifanten van Mamili en Mudumu Parks in stand. Mamili, in het bijzonder, is een paradijs voor vogelliefhebbers met meer dan 430 soorten die hier voorkomen. De vegetatie is zeer vergelijkbaar met die van de Okavango Delta in Botswana.

NamibRand Nature Reserve

NamibRand Nature Reserve, een van de grootste particuliere reserves van Zuidelijk Afrika met een oppervlakte van ongeveer 200.000 hectare. Alle landeigenaren zijn in een grondwet overeengekomen dat het land bestemd blijft voor natuurbehoud - nu en in de toekomst. NamibRand grenst in het westen aan Naukluft Park en de indrukwekkende Nubib bergketen in het Oosten. De speciale attractie van het reservaat is de diversiteit van de woestijnlandschappen, bergen duiken omlaag in eindeloze grasvlakten, afgewisseld door rode begroeide duinen.

Kaokoland

Dit gebied van Namibië is een van de minst toegankelijke en blijft verfrissend onaangetast. De regio ligt in het noordwesten van Etosha en is een uitgestrekt en bergachtige wildernis met een geringe bevolkingsdichtheid en weinig wegen. Kaokoland is de thuisbasis van de oude Himba stam die bekend staan ​​om de okerkleurige pasta waarmee zij hun lichaam verven. Dit gebied is het best bereikbaar met een georganiseerde reis, of in het gezelschap van andere voertuigen vanwege het afgelegen en veranderlijk terrein. Het land ten noorden van de Huab en Ugab Rivers is een van de weinige gebieden waar bedreigde dieren zoals neushoorns nog buiten de beschermde parken en reservaten worden waargenomen. Men vindt hier ook leeuwen, giraffen, diverse soorten antilopen, struisvogels, bergzebra's en woestijnolifant. De Kunene River biedt mogelijkheden om te raften, te kanoën of gewoon te ontspannen. De Epupa Falls bestaan een reeks mooie watervallen waarvan het water in rustige poelen stroomt en relatief veilig om te zwemmen of gewoon af te koelen!

Autorondreizen in Namibië

De autorondreizen die u hier onder ziet staan zijn maar een selectie van de autorondreizen die Southern Cross Reizen kan aanbieden. Tevens is er de mogelijkheid uw eigen wensen kenbaar te maken en zo samen met ons een mooie onvergetelijke reis voor u te creëren.

11 dagen Namibian Highlights


autorondreis
 
 
 

15 dagen Kaokoland & Etosha Safari


autorondreis
 
 
 

Georganiseerde rondreizen in Namibië

Rijdt u liever niet zelf door Namibië dan biedt Southern Cross Reizen georganiseerde rondreizen aan. Dit zijn reizen en/of excursies die worden uitgevoerd in comfortabele bussen. Het aantal deelnemers varieert van minimaal 2 tot maximaal 18 personen.

21 dagen Namibia & Botswana "Southern Circle"


georganiseerde rondreis
 
 
 

Fly-drive combinaties in Namibië

Met onderstaande rondreizen combineert u het beste van beide werelden, de vrijheid en gemak van een self-drive safari met het comfort en gemak van een fly-in safari. Op deze manier brengt u een bezoek aan alle iconische hoogtepunten van Namibië zoals de torenhoge zandduinen van Sossusvlei, de rotsformaties bij Twyfelfontein en het wereldberoemde Etosha National Park!

13 dagen Namibia Fly-drive combo


vlieg- en autorondreis
 
 
 

4x4 en SUV huur Britz


 
 
 

Camp Kipwe


accommodatie Damaraland
 
 
 

Desert Hills Lodge


accommodatie Sossusvlei
 
 
 

Etendeka Mountain Camp


accommodatie Damaraland
 
 
 

Fish River Lodge


accommodatie Fish River Canyon
 
 
 

Kwessi Dunes Lodge


accommodatie NamibRand
 
 
 

Mushara Outpost


accommodatie Etosha National Park
 
 
 

Nkasa Lupala Lodge


accommodatie Caprivi Strip
 
 
 

Okahirongo Elephant Lodge


accommodatie Kaokoland
 
 
 

Okonjima Luxury Bush Camp


accommodatie Waterberg
 
 
 

Shipwreck Lodge


accommodatie Skeleton Coast
 
 
 

Spitzkoppen Lodge


accommodatie Namib Desert
 
 
 

Algemene informatie
Landoppervlakte: 825.615 km²
Aantal inwoners: 2.212.307 (2015)
Hoofdstad: Windhoek
Munteenheid: Namibische Dollar
Staatsvorm: Republiek
Talen: Engels, Afrikaans, Duits, Oshivambo
Detailkaart: Namibië

Bankpassen en Creditcards
Bankpassen worden geaccepteerd bij geldautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Creditcards worden in grote hotels, restaurants en winkels en bij safaribedrijven en autoverhuurbedrijven geaccepteerd. Tankstations accepteren over het algemeen geen creditcards. Het gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard/bankpas. Banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. Activeer uw bankpas dus voor betaling buiten Europa.

Bellen en internet
Landcode +264

Uw mobiele telefoon kunt u in Namibië gebruiken. Houdt u wel rekening met roamingkosten! Raadpleeg uw provider.
Internet is op steeds meer plaatsen beschikbaar.

Elektriciteit
230 volt (stekker voor Namibië)

U heeft een verloopstekker van het type D/M of een wereldstekker nodig. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie ronde gaten.

Gezondheid
De medische zorg in Namibië is van redelijk niveau. In Windhoek en Otjiwarongo zijn goede ziekenhuizen en privéklinieken te vinden. Ook Karibib, Swakopmund, Tsumeb en Walvisbaai hebben goede particuliere medische faciliteiten. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of specialistische zorg kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Voor veel bestemmingen zijn vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen of zelfs verplicht. Vaak moeten deze middelen een bepaalde tijd voor vertrek worden toegediend. Zorg dat u vier tot zes weken voor uw vertrek de juiste informatie inwint over het gebied dat u gaat bezoeken. U kunt hiervoor ook terecht bij TravelClinic Rotterdam.

Klimaat
Het grootste deel van Namibië kent een woestijnklimaat. Het westen, noordwesten, zuiden en de westelijke helft van centraal Namibië kennen een warm woestijnklimaat. Het zuidwestelijke kustgebied kent een koud woestijnklimaat en het noorden, noordoosten, oosten en zuidoosten van Namibië hebben een warm steppeklimaat.

De maximumtemperaturen variëren van 26 tot 36 graden in het noordoosten tot ‘slechts’ 20 tot 25 graden in het koelere zuidwesten. ‘s Nachts kan het kwik landinwaarts tot rond het vriespunt dalen in de winter. De winterperiode loopt van juni tot en met augustus. Dit is in Namibië de koelste periode. In de zomer zijn er verspreid over het land minder verschillen in de minimumtemperaturen te vinden. Het kwik daalt in de zomer naar ongeveer tien tot twintig graden aan het einde van de nacht.

Reisdocumenten
U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is na vertrek uit Namibië. Zorg voor tenminste 2 lege pagina's naast elkaar in uw paspoort. Een retour- of doorreisticket is verplicht.

Een visum is niet vereist voor een verblijf van maximaal 3 maanden. De informatie over verkrijgbaarheid van en de geldigheid van paspoort is sterk aan wijzigingen onderhevig. Het consulaat of de consulaire afdeling van de ambassade kan de meest actuele informatie verstrekken over de benodigde documenten.

Bijzonderheden: Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Binnen de Schengenzone is het raadzaam, maar niet verplicht, een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar u doorheen reist op weg naar de bestemming.

BELANGRIJK: Het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Namibië heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijk onderdeel daarvan is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte van hun kind(eren).

Indien u alleen reist met de kinderen wordt er tevens om een akkoordverklaring van de niet meereizende ouder gevraagd tenzij er middels een officieel afschrift aangetoond kan worden dat er volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap is over het kind. Als de andere ouder is overleden moet daarvan een overlijdensakte overlegd kunnen worden. Minderjarige kinderen die zonder hun ouders/wettelijke voogden reizen, maar vergezeld worden door andere volwassenen dienen kopieën bij zich te dragen van de paspoorten van beide ouders/wettelijke voogden en een akkoordverklaring van beide ouders/wettelijke voogden voor de reis. Alle documenten moeten voorzien zijn van een Engelstalige versie. Het is raadzaam deze documenten tijdig in orde te brengen.

Rijbewijs
Een bestuurder dient minimaal 21 jaar en in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs (minimaal 1 jaar) dat de gehele huurperiode geldig is. Sommige verhuurbedrijven kunnen ook om een internationaal rijbewijs vragen. Deze kunt u aanschaffen bij de ANWB.

Tijdzone
Het tijdsverschil met Namibië is UTC +1. Op dit moment is er geen zomertijd van toepassing Bekijk hier de huidige tijd.