• Slider image
  • Slider image

Zimbabwe

Zimbabwe is misschien wel een van de meest diverse reisbestemming in Zuidelijk Afrika. Het land is gezegend met een groot aantal landschappen en grote delen van het land zijn benoemd tot nationale parken. De Victoria Falls liggen in het uiterste noordwesten van Zimbabwe, op de grens met Zambia, en bevinden zich ongeveer halverwege de lengte van de Zambezi rivier. De watervallen zijn een natuurlijk wereldwonder en tevens 's werelds grootste vallende gordijn van water. Uitgestrekte wildernis gebieden liggen in de noordelijke en westelijke delen van Zimbabwe, in en rond de loop van de Zambezi rivier. Deze omvatten Zambezi National Park, Hwange National Park (het grootste safaripark van Zimbabwe), Lake Kariba omvat Matusadona National Park en het werelderfgoedlijst genoteerde Mana Pools National Park.

Langs de oostgrens van Zimbabwe, bij de grens met Mozambique, ligt een enorme bergketen die zich uitstrekt van Nyanga in het noorden tot Vumba en verder zuidwaarts richting Chimanimani. De bergen worden gekenmerkt door weelderige graslanden en bosgebieden met heldere zoetwater beekjes en wandelpaden. In de zuidoost hoek van het land ligt Gonarezhou National Park, 'plaats van de olifant', de Save-vallei en het Malilangwe wildreservaat, een enorm wildernis en safari gebied dat nu deel uitmaakt van een grensoverschrijdend park dat zich uitstrekt tot in Zuid-Afrika en Mozambique. In het midden van het land ligt de grootste verwoeste stad ten zuiden van de Egyptische piramiden. Het staat bekend als Great Zimbabwe en wordt verondersteld te zijn gebouwd in de 16e eeuw, toen het Roszvi Rijk de handel in de regio beheerde. Harare, gelegen in het noorden van het land, is de moderne hoofdstad en thuisbasis van het grootste deel van de bevolking. Harare is een bruisende Afrikaanse stad omringd door mooie groene buitenwijken en townships. Bulawayo, de tweede grote stad, ligt in het zuiden. 45 minuten rijden ten zuiden van Bulawayo ligt Matobo Hills National Park, een plaats van uitzonderlijke schoonheid, vanwege zijn uitgebreide en steeds veranderende granieten rotsformaties.

U kunt Zimbabwe goed met een huurauto ontdekken. De wegen zijn geasfalteerd en voorzien van een goede bewegwijzering. Wilt u toch liever niet zelf rijden dan kunt u de genoemde autorondreizen ook geheel of gedeeltelijk met een privé chauffeur maken. Gaat u liever in groepsverband op vakantie dan zijn er de georganiseerde rondreizen. Zo kunt u tijdens de reis ten volle genieten van het landschap om u heen zonder dat u op de weg hoeft te letten. Deze rondreizen worden begeleid door een of meerdere ervaren chauffeurs/gidsen. Ook zijn er al een aantal excursies onderweg voor u geboekt. Daarnaast bent u vrij om eventueel optionele excursies te boeken. De rondreizen worden uitgevoerd in comfortabele voertuigen. Het aantal deelnemers varieert van minimaal 2 tot maximaal 18 personen.

Victoria Falls

Op de grens van Zimbabwe en Zambia liggen 's werelds grootste watervallen. De Victoria watervallen, plaatselijk bekend als Mosi-oa-Tunya ('rook die dondert') worden gevoed door de machtige Zambezi River. Dit spektakel is niet alleen een UNESCO Werelderfgoed monument, maar ook één van de 7 natuurwonderen van de wereld. De watervallen zijn 1700 m breed en tijdens het natte seizoen stort er zo'n 5.000.000 m3 water per minuut naar beneden. Op het hoogtepunt van het regenseizoen, is de spray van kilometers ver te zien en het gebrul van het water in de verte horen.

Hwange National Park

Met een oppervlakte van 14.651 km² is Hwange National Park het grootste reservaat in Zimbabwe. Het park, vernoemd naar de lokale Nhanzwa chief (Hwange Rosumbani), ligt in de noordwestelijke regio van het land en is een van de laatste niet omheinde reservaten, waardoor vooral grote zoogdieren vrij rond kunnen lopen tot zover als de Okavango Delta in Botswana.

Een netwerk van 60 kunstmatige waterbronnen ondersteunt het park gedurende het droge seizoen, dit resulteert het gehele jaar door in een hoge dichtheid van wilde dieren. U vindt hier ook één van de grootste kuddes olifanten in Afrika (tot 40.000 sterk!). Omdat zij de seizoenen volgen bewegen zij zich tussen Hwange en Chobe National Park. De kans om een kudde van maximaal 1.000 van deze machtige beesten op het zelfde moment naar een waterput te zien lopen is extreem hoog!

Hwange National Park is ook een van de laatste gebieden waar de bedreigde zwarte neushoorn leeft. Voor de avontuurlijke onder u zijn er wandelingen mogelijk om de tracks van de neushoorn te vinden. Een must-do wanneer u het park bezoekt.

Hwange National Park is niet alleen aantrekkelijk vanwege de grotere dieren, het is ook een paradijs voor vogelliefhebbers met meer dan 400 geregistreerde soorten en het is ook de habitat van meer dan 50 verschillende soorten roofvogels.

Met een autorit van slechts 2 uur is Hwange National Park uitstekend te combineren met de geweldige Victoria Falls.

Mana Pools National Park

Mana Pools National Park, als eerste park in Zimbabwe uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, ligt in het hart van de Zambezi vallei, langs de zuidelijke oever van de Zambezi River. Het bestaat uit ongeveer 2.000 km² ongerepte wildernis, die vrij ontoegankelijk is, tenzij te voet. 'Mana' is het Shona woord voor nummer vier, en benadrukt de vier belangrijkste poelen in dit gebied (Main, Chine, Long en Chisambuk). Deze poelen (naast vele andere kleinere) en de eilanden hebben een aantrekkingskracht op nijlpaarden, olifanten, buffels, krokodillen en vele andere soorten, wat resulteert in een gebied met een ongelooflijk aantal wilde dieren.

De Albida bomen, die de uiterwaarden karakteriseren, werpen hun eiwitrijke zaaddozen tijdens het droge seizoen op de grond, en leveren daarmee een belangrijke voedselbron voor olifanten, elanden, buffels, impala's, waterbokken, bavianen, apen, zebra's, wrattenzwijnen en nijlpaarden. Ook zijn er leeuwen, luipaarden, gevlekte hyena's en cheeta's in dit gebied aanwezig, maar hun heimelijke karakter maakt het moeilijk ze te zien. Ondanks dit, komt het niet vaak voor dat een bezoeker Mana Pools verlaat zonder tenminste één van deze grote carnivoren te hebben gezien.

De over het algemeen schaarse ondergroei van het gebied, heeft er aan toe bijgedragen dat Mana Pools een wereldberoemde bestemming is voor wandelsafari's. De waterwegen bieden nog een ander uniek aspect aan het gebied, door middel van kano safari's kunt u dichter bij de wilde dieren komen.

Lake Kariba

Lake Kariba ligt langs de grens van Zimbabwe en Zambia en is het grootste kunstmatige meer en reservoir in de wereld. Het meer is ongeveer 280 km lang en 40 km breed. Met een kustlijn van meer dan 2.000 km, is het gemakkelijk te verwarren met een binnenzee. Vanwege de vele activiteiten die men hier op en rond het water kan ondernemen wordt ook wel de Rivièra van Zambia genoemnd.

U kunt het meer, de kreken, inhammen en haar bewoners het gemakkelijkst ontdekken met een zogenaamde houseboat. Dit zijn volledig bemande schepen (in alle prijscategorieën) die voor alles zorgen, terwijl u zich alleen hoeft te richten op uw ontspanning en u zich al varend kan verdiepen in het veranderende landschap.

Lake Kariba is vooral populair onder vissers (amateurs en professionals), dankzij de wereldwijde reputatie voor uitstekende viscondities, met name voor wat betreft de tijgervis.

Matobo Hills National Park

Matobo dat 'kale koppen' betekent, is de naam die door de grote Ndebele koning - Mzilikazi - werd gekozen voor dit gebied. Hij ligt op slechts een korte afstand van het park begraven. Matobo National Park is ook de plaats waar Cecil John Rhodes ligt begraven op de top van Malindidzimu - 'heuvel van welwillende geesten'. Hij verwees naar deze heuvel als de 'View of the World'.

Matobo National Park beslaat een totale oppervlakte van 424 km² en is voorzien van een Intensive Protection Zone, waar een grote populatie zwarte en witte neushoorns zich met succes voortplanten. Het park biedt een breed pakket aan toeristische attracties en activiteiten waaronder rotstekeningen van het SAN volk, kopjes en balancerende rotsformaties die door miljoenen jaren van erosie en verwering uit een massief granieten plateau zijn gehouwen. Het majestueuze en ruige terrein is een paradijs voor wandelaars en de diversiteit van de vegetatie ondersteunt een breed scala aan wilde dieren.

Het Matobo gebied heeft een grote spirituele en culturele betekenis voor de lokale bevolking en er zijn veel plaatsen in het park waar nog steeds belangrijke ceremonies plaatsvinden.

The Great Zimbabwe

De oude stad van 'The Great Zimbabwe' is een verwoeste stad in de zuidoostelijke heuvels van Zimbabwe, 22 km van Masvingo. Dit stenen koninkrijk is zo'n belangrijk onderdeel van de nationale identiteit, dat Zimbabwe ('Groot huis van steen') na de onafhankelijk in 1980 naar deze oude stad werd vernoemd. The Great Zimbabwe draagt ​​zo'n uniek bewijs van de verloren Shona beschaving, dat het in 1986 de UNESCO Werelderfgoed status kreeg.

De stad is verdeeld in drie verschillende gebieden; het heuvelcomplex, het valleicomplex en de beroemde grote omheining (Great Enclosure). Muren strekken zich uit tussen enorme rotsen en vormen een doolhof van smalle doorgangen. Er zijn herkenbare gebieden waar de royalty (of elite) en de gewone mensen leefden, met de eerstgenoemden in het centrum en de laatste genoemden verspreid over de overige complexen.

Autorondreizen Zimbabwe

15 dagen Victoria Falls - Victoria Falls


autorondreis
 
 
 

15 dagen Harare - Victoria Falls


autorondreis
 
 
 

Georganiseerde rondreizen in Zimbabwe

16 dagen Zimbabwe & Botswana "Game Tracker"


georganiseerde safarirondreis
 
 
 

15 dagen Botswana & Zimbabwe "Ivory Route"


georganiseerde safarirondreis
 
 
 

13 dagen Safari & Sand


rondreis Zimbabwe, Zambia en Malawi
 
 
 

Amalinda Lodge


accommodatie Matopos National Park
 
 
 

Bumi Hills Safari Lodge


accommodatie Lake Kariba
 
 
 

Little Ruckomechi


accommodatie Mana Pools National Park
 
 
 

Matetsi Lodge


accommodatie Victoria Falls
 
 
 

Singita Pamushana Lodge


accommodatie Malilangwe Wildlife Reserve
 
 
 

Somalisa Camp


accommodatie Hwange National Park
 
 
 

Algemene informatie
Landoppervlakte: 390.757 km²
Aantal inwoners: 13.805.084 (2017)
Hoofdstad: Harare
Munteenheid: Amerikaanse Dollar, na de hyperinflatie van de Zimbabwaanse dollar, heeft men in 2009 besloten de munteenheid (tijdelijk) af te schaffen.
Staatsvorm: Republiek
Talen: Engels, Shona en Ndebele
Detailkaart: Zimbabwe

Bankpassen en Creditcards
In Zimbabwe worden betalingen met creditcards niet geaccepteerd. Het is aan te raden voldoende contant geld mee te nemen, bij voorkeur USD in kleine coupures ($50 of kleiner). Het pinnen in Zimbabwe bij de geldautomaten buiten wordt afgeraden! Het komt namelijk nogal eens voor dat de automaat de pas inslikt. Het is wel mogelijk om binnen bij banken te pinnen. Buitenlandse bankbiljetten kunnen bij de meeste banken en wisselkantoren gewisseld worden. Bij het wisselen van buitenlandse bankbiljetten en reischeques is het tonen van uw paspoort verplicht. Er kan ook geld gewisseld worden bij een hotel, maar dan moet er rekening mee gehouden worden dat er een hoger commissie gerekend wordt.

Bellen en internet
Landcode +263

Uw mobiele telefoon kunt u in Zimbabwe gebruiken maar verwacht geen superieure kwaliteit. Houdt u wel rekening met roamingkosten! Raadpleeg uw provider. In het hele land zijn internetcafés te vinden, met name in de steden. Een aantal hotels en cafés biedt (draadloos) internet aan.

Elektriciteit
220 volt (stekker voor Zimbabwe)

U heeft een verloopstekker van het type D/G of een wereldstekker nodig. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige of ronde gaten.

Gezondheid
De gezondheidszorg in Zimbabwe is zeer eenvoudig en alleen toereikend voor basisbehandelingen. U kunt in ziekenhuizen terecht voor algemene behandelingen en spoedgevallen. Medicijnen zijn niet altijd voldoende aanwezig, neem daarom zelf voldoende benodigde medicijnen mee. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of specialistische zorg kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Voor veel bestemmingen zijn vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen of zelfs verplicht. Vaak moeten deze middelen een bepaalde tijd voor vertrek worden toegediend. Zorg dat u vier tot zes weken voor uw vertrek de juiste informatie inwint over het gebied dat u gaat bezoeken. U kunt hiervoor ook terecht bij TravelClinic Rotterdam.

Klimaat
Zimbabwe kent een duidelijk droog seizoen dat vrijwel gelijk loopt met de klimatologische winter. Vanaf mei tot medio oktober zijn de neerslagkansen in grote delen van Zimbabwe klein tot zeer klein. Alleen in het oostelijke gebied dat grenst aan Mozambique wil er gedurende de winter wel wat regen vallen. Lokaal liggen de gemiddelde neerslagcijfers rond de 3 tot 5 neerslagdagen per maand met een totale maandelijkse neerslagsom van ongeveer tien tot twintig millimeter. In de rest van Zimbabwe is het dan nagenoeg helemaal droog. De periode half oktober tot en met april is het natte seizoen. De maandelijkse hoeveelheid neerslag loopt dan in de natste maanden op tot tegen of zelfs boven de tweehonderd millimeter.

Reisdocumenten
U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Zimbabwe. Er dienen twee naast elkaar gelegen ongebruikte bladzijden in uw paspoort te zijn. Een retour- of doorreisticket is verplicht.

Een visum is vereist. Het visum voor Zimbabwe is bij de grens of op internationale luchthavens verkrijgbaar. Een toeristenvisum kost circa USD 30 voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Een visum voor meerdere inreizen is alleen verkrijgbaar bij de Immigratiedienst in Harare. De informatie over verkrijgbaarheid van en de geldigheid van paspoort is sterk aan wijzigingen onderhevig. Het consulaat of de consulaire afdeling van de ambassade kan de meest actuele informatie verstrekken over de benodigde documenten.

Bijzonderheden: Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Binnen de Schengenzone is het raadzaam, maar niet verplicht, een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar u doorheen reist op weg naar de bestemming.

BELANGRIJK: Het Zimbabwaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijk onderdeel daarvan is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte van hun kind(eren).

Indien u alleen reist met de kinderen wordt er tevens om een akkoordverklaring van de niet meereizende ouder gevraagd tenzij er middels een officieel afschrift aangetoond kan worden dat er volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap is over het kind. Als de andere ouder is overleden moet daarvan een overlijdensakte overlegd kunnen worden. Minderjarige kinderen die zonder hun ouders/wettelijke voogden reizen, maar vergezeld worden door andere volwassenen dienen kopieën bij zich te dragen van de paspoorten van beide ouders/wettelijke voogden en een akkoordverklaring van beide ouders/wettelijke voogden voor de reis. Alle documenten moeten voorzien zijn van een Engelstalige versie. Het is raadzaam deze documenten tijdig in orde te brengen.

Rijbewijs
Een bestuurder dient minimaal 21 jaar en in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs (minimaal 2 jaar) dat de gehele huurperiode geldig is. Politie en sommige verhuurbedrijven kunnen ook om een internationaal rijbewijs vragen. Deze kunt u aanschaffen bij de ANWB.

Tijdzone
Het tijdsverschil met Zimbabwe is UTC +2. Op dit moment is er geen zomertijd van toepassing. Bekijk hier de huidige tijd.