• Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
  Kanana Camp is een van de weinige kampen in de Delta die de toegang heeft tot een kolonie reigers welke in de maand juli broeden. De aanblik van duizenden broedende vogels is indrukwekkend en een ervaring die u niet snel vergeet. Lees meer ...
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
  Nijlpaarden in Selinda Reserve. Deze regio van Botswana verbindt de Okavango Delta met de Chobe en Savute corridors. Kijkt u ook eens naar Zarafa Camp aan de oostkant van dit reservaat. Dat behoort tot de Relais & Châteaux collectie. Lees meer ...
 • Slider image
 • Slider image
  Photo Mashatu biedt gasten van Mashatu , sessies met een gekwalificeerde, plaatselijke natuurfotograaf. Deze sessies vinden plaats in een ondergrondse schuilplaats, op het speciale Photo Mashatu voertuig of als theorielessen in de lodge. Lees meer ...
 • Slider image

Botswana

Botswana is een van de meest populaire safari bestemmingen en best bewaarde geheimen van Afrika. Meer dan 38 procent van de totale oppervlakte bestaat uit nationale parken, wildreservaten en beschermde natuurgebieden, voor het grootste deel niet omheind, zodat dieren wild en vrij rondlopen. De belangrijkste daarvan zijn Chobe National Park, de Okavango Delta, de Makgadikgadi Pan, Savuti Marsh, Kgalagadi en het Central Kalahari Game Reserve - het op een na grootste wildreservaat in de wereld. Het is niets minder dan een paradijs voor natuurliefhebbers.

Er zijn maar weinig landen die een zelfde soort ervaring bieden, met name als we kijken naar de beroemde Okavango Delta in het noordwesten en Chobe National Park, met de hoogste dichtheid olifanten in Afrika.

Botswana biedt gamedrives in een open safari voertuig, te paard of vanuit een motorboot, wandelingen in de natuur, riviercruises en nog veel meer! Er is veel wild te zien zoals buffels, zebra's, nijlpaarden, antilopen en neushoorns (onlangs opnieuw geïntroduceerd), met als gevolg een goede populatie roofdieren zoals leeuwen, hyena's, luipaarden en wilde honden. Het is niet alleen een goede safari bestemming, maar ook voor vogelliefhebbers is dit een boeiende bestemming.

De meest populaire trekpleister in Botswana is de Okavango Delta, een van 's werelds grootste natuurlijke binnenwater delta's. Gameviewing is hier op z'n best tijdens het droge seizoen, wanneer het wemelt van de wilde dieren, vogels en andere beesten. Naast deze spectaculaire plek zijn, Moremi Game Reserve (deel van de delta), de Linyati regio en Chobe National Park in het noorden, andere boeiende plaatsen om te bezoeken. De aantrekkingskracht is dat deze plaatsen worden gevoed door 4 rivieren - de Okavango, de Kwando, de Linyati en de Chobe, die deze regio hebben veranderd in een rijk wetland met een gevarieerd en mooi ecosysteem. Chobe National Park heeft een zeer hoge dichtheid wilde dieren en is populair vanwege de nabijheid van de Victoria Falls.

Als u naar het zuiden reist, verandert het landschap in een kilometers grootte semi-woestijn, de Kalahari, met af en toe een dorp en een stuk landbouwgrond. U kunt ook de Makgadikgadi zoutpannen zien, ten zuiden van de delta, die een oppervlakte hebben van Portugal. Hier kunt u spannende safari's maken met quadbikes of naar de jaarlijkse migratie die plaatsvindt na de regens en hordes zebra's, gnoes en antilopen aantrekt om te eten van het verse gras. De leeuwen hier laten zich geen enkele kans ontnemen op deze prooien te jagen. Deze interacties bieden een aantal goede foto mogelijkheden voor liefhebbers van wilde dieren.

Ontmoet de San bevolking en ervaar uit eerste hand hun rijke culturele erfgoed en geniet van de duizenden jaren oude rotstekeningen bij Tsodilo Hills.

Botswana safari's zijn over het algemeen vrij exclusief en de lodges stijlvol en luxueus. De bezoekersaantallen worden bewust beperkt gehouden.

Okavango Delta

De Okavango Delta is een gebied van ongerepte schoonheid met prachtige ecosystemen en de beste wildlife safari's in Afrika. Het hoge water van de Okavango River gutst door de hooglanden van Angola naar beneden, via het noordwestelijke deel van Botswana en dunt uit over de Kalahari woestijn en vormt zo een 15.000 km2 betoverend delta-systeem. Dit is een jaarlijkse gebeurtenis van mei tot en met juli met een rustige periode vanaf oktober. Deze cyclus van gebeurtenissen resulteert in een veelzijdig karakter en migratie van duizenden dieren waaronder meer dan 400 vogelsoorten en bloei van 1000 plantensoorten! Dit spektakel van de Delta heeft het tot een van de zeven natuurlijke wonderen van Afrika gemaakt.

De Okavango Delta is opgebouwd uit twee delen - het Moremi Game Reserve en een aantal privé reservaten. Het Moremi Game Reserve is een openbaar reservaat, bestaande uit onder andere Chief's Island, dat door veel selfdrive toeristen wordt bezocht. De privé reservaten bieden accommodatie in kleine kampen met exclusieve activiteiten. Gasten arriveren met kleine vliegtuigjes vanaf Maun en Kasane. Het aantal gasten is beperkt en de service van topklasse. Omdat het privé reservaten zijn, hebben de gidsen ​​enige vrijheid tijdens de safari's. Zo mogen er nachtelijke gamedrives worden gemaakt en mogen zij bij het wildspotten off-the-road rijden. Dit gebeurd overigens met de grootst mogelijke voorzichtigheid en hoge deskundigheid. Een andere goede manier om de Okavango te verkennen is te paard.

Een safari in de Okavango Delta is ook spannend, zittend in een traditioneel uitgehakte kano, 'mokoro' genaamd, om zo van dichtbij naar de wilde dieren te kijken. Het wild is overvloedig en prachtig. Met de herintroductie van de neushoorn, is het een goede plek om de 'Big Five' te zien!

Tijdens het droge seizoen van mei tot oktober komen enorme aantallen dieren hier samen op zoek naar water en voedsel. In het 'groene' seizoen van december tot april, zijn de meeste migranten vertrokken en laten de vaste bewoners achter met een heleboel jonge dieren en een prachtige omgeving. Dit is ook een goed moment om de nesten van de trekvogels te spotten.

Het meest droge deel van de delta bestaat uit mopane bos. Naast mopane bestaat het grootste deel van de vegetatie uit papyrus en rietkragen die tijdens het 'Flood' seizoen op het water drijven en zo een onderdak bieden aan de krokodillen tussen de planten en rivierbeddingen.

Moremi Game Reserve

Moremi Game Reserve is een zeer bijzonder reservaat in het centraal en oostelijke gebied van de Okavango Delta. Het werd in 1963 tot wildreservaat uitgeroepen nadat ongecontroleerde jacht leidde tot een snelle daling van wilde dieren in dit gebied.

Het reservaat is iets minder dan 5000 km2 groot, maar buitengewoon mooi, met een combinatie van uiterwaarden, lagunes, bossen, pannen en graslanden. Het bedekt ongeveer 20% van van de Okavango Delta en het schiereiland Mopane Tongue. Met de recente herintroductie van de witte en zwarte neushoorn is het een 'Big Five' bestemming geworden. Wilde honden, een van de meest bedreigde soorten, zijn door onderzoekers voorzien van een halsband voor instandhoudingsredenen, wat heeft geleid tot een verhoging van hun aantal. Het is ook een van de weinige plaatsen waar u de zeldzame Pels visuil kunt spotten.

De olifanten zijn meestal talrijk, vooral in het droge seizoen, net als andere soorten zoals giraffen, buffels, cheetah, leeuw, luipaard, hyena en jakhals. Dit is een van de beste gebieden om de rode lechwe en andere antiloop soorten rond te zien springen.

Chief's Island is een droog stuk land dat net boven het water van de gevulde delta uitsteekt en waarschijnlijk het meest beroemde eiland in de Okavango. Het was ooit het koninklijke jachtgebied van Chief Moremi, die het heeft nagelaten aan het Moremi Game Reserve, en is daarmee een van de beste game viewing gebieden. De kampen op Chief's Island bieden een persoonlijke en exclusieve service, met inachtneming van de National Park regels. Het is ook bereikbaar met een 'mokoro' trip vanuit lodges in de delta.

Chobe National Park

Of u nu arriveert via de lucht of over de weg, de eerste glimp van de Chobe River - diep en oogverblindend in het zandige terrein - is altijd adembenemend. Het ziet eruit als een blauw lint, dat door het kleine stadje Kasane en de daaruit voortvloeiende wildernis - het Chobe National Park - kronkelt. Het is ongetwijfeld een van de mooiste rivieren van Afrika, en ondersteunt een diversiteit en concentratie van wilde dieren, die nergens anders in het land wordt geëvenaard. Het park werd in 1968 opgericht en beslaat ongeveer 11.700 km2 en omvat uiterwaarden, moerassen en bossen. De Chobe River vormt de noordelijke grens. Er zijn vier verschillende geografische gebieden in het park: de Chobe River, de Ngwezumba Pans, Savute en Linyanti.

De Chobe River is het meest bekend om zijn grote kuddes olifanten en Kaapse buffels, die tijdens de droge wintermaanden convergeren bij de rivier om te drinken. Tijdens dit seizoen, op een middag gamedrive, kunt u honderden olifanten in een keer zien. U kunt worden omringd door olifanten, wanneer de belangrijkste Serondella weg onbegaanbaar wordt en kuddes de hoofdweg oversteken op weg naar de rivier om te drinken, te baden en te spelen.

Tijdens gamedrives langs de rand van de rivier kunt u tot 15 verschillende soorten dieren zien, met inbegrip van waterbokken, lechwe, puku (dit is het enige deel van Botswana, waar ze kunnen worden gezien), giraf, kudu, roan en sable antilopen, impala, wrattenzwijn, bushbuck, apen en bavianen, samen met de bijbehorende roofdieren leeuw, luipaard, hyena en jakhals.

Maak een ​​riviercruise - en u zult het park en de dieren vanuit een ander gezichtspunt zien. Op deze manier komt u dichtbij nijlpaarden, krokodillen en een verbijsterend aantal watervogels.

De Chobe River ontspringt in het noorden van Angola, en legt een enorme afstand af voordat het Botswana bij Ngoma bereikt. Net als de Okavango en Zambezi River, wordt de koers van de Chobe beïnvloed door breuklijnen van de Great Rift Valley. Deze drie machtige rivieren voeren meer water dan alle andere rivieren in Zuidelijk Afrika.

Makgadikgadi Pans National Park

Stel u zich eens voor - een gebied ter grootte van Portugal, grotendeels onbewoond door mensen. Het grimmige, vlakke, karakterloze terrein strekt zich tot in de eeuwigheid uit en gaat over in de melkachtig-blauwe horizon. Dit is de Makgadikgadi - een gebied van 12.000 km2, deel van de Kalahari Basin en een van de grootste zoutpannen ter wereld.

Voor een groot deel van het jaar, is dit desolate gebied zonder water en extreem droog; grote zoogdieren zult u dus niet aantreffen. Maar tijdens en na jaren van goede regen, vullen de twee grootste pannen - Sowa in het oosten en Ntwetwe in het westen - zich met een laagje water en trekken zebra's, gnoes en flamingo's aan. Het aantal flamingo's kan oplopen tot in de tientallen, soms honderdduizenden, en het spektakel kan volledig overweldigend zijn.

Het regenwater dat naar beneden stort in de pannen wordt aangevuld met water uit overstroomde seizoensgebonden rivieren - de Nata, Tutume, Semowane en Mosetse. Gedurende deze tijd, kunnen de pannen veranderen in poeder blauw meer, het water zacht kabbelend aan de oevers en stromend over de kiezelstranden - een duidelijke indicatie van het gigantische, prehistorische meer dat de Makgadikgadi ooit was. Uit onderzoek blijkt dat de Makgadikgadi een overblijfsel is van wat ooit een van de grootste meren Afrika is geweest.

De Makgadikgadi is in feite een reeks van pannen, waarvan de Sowa en Ntwetwe de grootste zijn. Ten noorden van deze twee pannen liggen de Kudiakam pan, Nxai Pan en Kaucaca Pan. Tussen de pannen liggen zandduinen, rotsachtige eilanden, schiereilanden en woestijngebied.

Geen vegetatie kan groeien op het zoute oppervlak van de pannen, maar de randen zijn bedekt met graslanden. Massive baobab bomen bevolken sommige randgebieden - en hun silhouetten creëren dramatische landschappen tegen een ondergaande zon.

Het Makgadikgadi Pans Game Reserve heeft een oppervlakte van 3900 km2. In het natte seizoen kunt u in dit reservaat goed wild bekijken, met name als grote kuddes zebra's en gnoes aan hun migratie richting het westen van de Boteti regio beginnen.

Autorondreizen in Botswana

Hieronder ziet u twee voorbeeldreizen in verschillende accommodatie categorieën, waarbij u zelf met een 4WD voertuig van het noorden van Botswana naar het zuiden rijdt. U kunt deze reizen verlengen met een van de verlengingspakketten om nog meer te genieten van dit bijzondere land.

De autorondreizen zijn ook in omgekeerde richting mogelijk.

8 dagen Botswana van Noord naar Zuid


autorondreis met Superior accommodaties
 
 
 

8 dagen Botswana van Noord naar Zuid


autorondreis met Deluxe accommodatie
 
 
 

6 dagen Verlengingspakket I


Mobiele safari
 
 
 

5 dagen Verlengingspakket II


Khwai & Okavango Delta
 
 
 

5 dagen verlengingspakket III


Chobe & Okavango
 
 
 

Georganiseerde rondreizen in Botswana

Rijdt u liever niet zelf door Botswana dan biedt Southern Cross Reizen georganiseerde rondreizen aan. Dit zijn reizen en/of excursies die worden uitgevoerd in comfortabele bussen. Het aantal deelnemers varieert van minimaal 2 tot maximaal 18 personen.

13 of 14 dagen Botswana Wildparks


georganiseerde safarirondreis
 
 
 

15 dagen Botswana & Zimbabwe "Ivory Route"


georganiseerde safarirondreis
 
 
 

16 dagen Zimbabwe & Botswana "Game Tracker"


georganiseerde safarirondreis
 
 
 

21 dagen Namibia & Botswana "Southern Circle"


georganiseerde rondreis
 
 
 

Mobiele Tentsafari in Botswana

Een veel voorkomende misvatting is dat een kampeersafari in Botswana betekent dat u vast komt te zitten en helpt met het opzetten van het kamp en uw eigen maaltijden kookt, nou, niets is minder waar. Het moeilijkste werk dat u gaat hebben, is nippen aan uw gin-tonic terwijl u de Afrikaanse zon onder de horizon ziet glijden. En laten we eerlijk zijn, het is toch niet echt kamperen? Grote tenten met bedden, nachtkastjes, led-verlichting, en-suite toilet en douche, overdekte veranda met relaxstoelen en wastafels. Daarom noemen we het een mobiele tentsafari en GEEN kampeersafari, de professionele safarimedewerkers zorgen voor alle kampklusjes en de geweldige safari-koks zijn in staat om wonderen te produceren op een bed van kolen.

De focus van Letaka Safaris ligt altijd op de kwaliteit van hun gidsen, vandaar hun nauwe samenwerking met de African Guide Academy (wat vroeger de Okavango-gidsschool werd genoemd), een trainingsfaciliteit die men heeft gecreëerd om de standaard van gidsen in Botswana te verhogen. Veel van Botswana's topgidsen passeren op een of ander moment de deuren van Africa Guide Academy en men is trots om dit initiatief voort te zetten om een ​​leidende broederschap te creëren die met kop en schouders boven andere Afrikaanse bestemmingen zal uitsteken. Mobiele tentsafari's in Botswana zijn zonder twijfel de beste manier om een ​​van Afrika's laatste ongerepte wildernisgebieden te ervaren, dus pak uw koffers en boek die vlucht!

10 dagen Northern Highlights


georganiseerde mobiele campingsafari
 
 
 

Chobe Game Lodge


accommodatie Chobe National Park
 
 
 

Duba Explorers Camp


accommodatie Okavango Delta
 
 
 

Jao Camp


accommodatie Okavango Delta
 
 
 

Kanana Camp


accommodatie Okavango Delta
 
 
 

Mashatu Lodge


accommodatie Northern Tuli Game Reserve
 
 
 

San Camp


accommodatie Makgadikgadi Pans
 
 
 

Tuludi Camp


accommodatie Khwai Private Reserve
 
 
 

Xigera Safari Lodge


accommodatie Okavango Delta
 
 
 

Zarafa Camp


accommodatie Linyanti
 
 
 

Algemene informatie
Landoppervlakte: 582.000 km²
Aantal inwoners: 2.182.719 (2015)
Hoofdstad: Gaborone
Munteenheid: Pula
Staatsvorm: Parlementaire Republiek
Talen: Engels, Tswana
Detailkaart: Botswana

Bankpassen en Creditcards
In Botswana worden alleen Visa kaarten geaccepteerd en is het lastig om met andere kaarten geld op te nemen. Creditcards worden in de meeste lodges en restaurants geaccepteerd. Voor het tanken van brandstof en in de lokale restaurants moet u contant afrekenen. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard/bankpas. Banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. Activeer uw bankpas dus voor betaling buiten Europa.

Bellen en internet
Landcode +276

Uw mobiele telefoon kunt u in Botswana gebruiken. Houdt u wel rekening met roamingkosten! Raadpleeg uw provider.
In de grotere steden vind u internetcafés en in de kleinere plaatsen heeft het hotel vaak een internet aansluiting voor de gasten.

Elektriciteit
230 volt (stekker voor Botswana)

U heeft een verloopstekker van het type D/G/M of een wereldstekker nodig. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie ronde of drie rechthoekige gaten.

Gezondheid
In Botswana is het niveau van de medische zorg van wisselende kwaliteit. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of specialistische zorg kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Voor veel bestemmingen zijn vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen of zelfs verplicht. Vaak moeten deze middelen een bepaalde tijd voor vertrek worden toegediend. Zorg dat u vier tot zes weken voor uw vertrek de juiste informatie inwint over het gebied dat u gaat bezoeken. U kunt hiervoor ook terecht bij TravelClinic Rotterdam.

Klimaat
Het grootste deel van Botswana bestaat uit de Kalahari woestijn die op basis van de hoeveelheid neerslag slechts deels uit echt woestijngebied bestaat. De rest is feitelijk een soort van halfwoestijn die in noordoostelijke richting overgaat in steppeachtige heuvelgebieden. Botswana telt twee klimaatsoorten: het warme woestijnklimaat en het warme steppeklimaat. De wintermaanden zijn vrij warm en zeer droog. In de zomer nemen de neerslagkansen toe en loopt het kwik veel plekken op naar tropische waardes van dertig graden of meer.

In de zomer is het in heel Botswana warm tot lokaal ronduit heet. Temperaturen overdag tussen de 30 en 35 graden zijn heel normaal in de periode november tot en met maart. In het zuidwesten kan het kwik met name in de maanden december en januari nog iets verder oplopen: 36 of 37 graden is zeer goed mogelijk als het hartje zomer is. De gemiddelde minimumtemperatuur valt relatief gezien mee in de zomer. ‘ s Nachts daalt het kwik gemiddeld naar 18 tot 21 graden in de zomer. In de wintermaanden kan de temperatuur ‘s nachts flink onderuit gaan en is nachtvorst goed mogelijk op de meeste plekken in Botswana. Overdag liggen de maximumtemperaturen dan nog steeds tussen de 18 en 24 graden Celsius.

Reisdocumenten
U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is na vertrek uit Botswana. Het paspoort moet minstens 2 lege pagina's naast elkaar bevatten. Een retour- of doorreisticket is verplicht.

Een visum is niet vereist voor een verblijf van maximaal 3 maanden. De informatie over verkrijgbaarheid van en de geldigheid van paspoort is sterk aan wijzigingen onderhevig. Het consulaat of de consulaire afdeling van de ambassade kan de meest actuele informatie verstrekken over de benodigde documenten.

Bijzonderheden: Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Binnen de Schengenzone is het raadzaam, maar niet verplicht, een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar u doorheen reist op weg naar de bestemming.

BELANGRIJK: In Botswana zijn de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijk onderdeel daarvan is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte van hun kind(eren).

Indien u alleen reist met de kinderen wordt er tevens om een akkoordverklaring van de niet meereizende ouder gevraagd tenzij er middels een officieel afschrift aangetoond kan worden dat er volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap is over het kind. Als de andere ouder is overleden moet daarvan een overlijdensakte overlegd kunnen worden. Minderjarige kinderen die zonder hun ouders/wettelijke voogden reizen, maar vergezeld worden door andere volwassenen dienen kopieën bij zich te dragen van de paspoorten van beide ouders/wettelijke voogden en een akkoordverklaring van beide ouders/wettelijke voogden voor de reis. Alle documenten moeten voorzien zijn van een Engelstalige versie. Het is raadzaam deze documenten tijdig in orde te brengen.

Rijbewijs
Een bestuurder dient minimaal 21 jaar en in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs (minimaal 1 jaar) dat de gehele huurperiode geldig is. Sommige verhuurbedrijven kunnen ook om een internationaal rijbewijs vragen. Deze kunt u aanschaffen bij de ANWB.

Tijdzone
Het tijdsverschil met Botswana is UTC +2. Op dit moment is er geen zomertijd van toepassing. Bekijk hier de huidige tijd.