• Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image

Zambia

Veel mensen stellen wel eens de vraag: 'Waar moet ik heen voor het echte Afrika gevoel'?....Wel nu, Zambia is zo'n land. Net iets groter dan Spanje en Italië bij elkaar, heeft het de harten gestolen van menig bezoeker en nooit meer losgelaten. Het is het land waar de wandelsafari's zijn ontstaan en waar ongerepte wildernis vreedzaam samenleeft naast de bevolking, waar stromende waterlichamen overgaan in grenzeloze gebieden van oneindige schoonheid.

Zambia is nog steeds onbedorven door het massatoerisme, en is rijk aan wilde dieren, prachtige bossen en kabbelende riviertjes. Van het populaire South Luangwa met de grootste concentratie zoogdieren in Afrika tot en met het kleinste Kasanka National park en de grootste migratie van 8 miljoen vleermuizen. U heeft in Zambia een ruime keuze aan safari's: vogelsafari's, fotografie safari's, safari's per kano, te voet of in een 4x4 open voertuig.

Er zijn niet alleen verbazingwekkende natuurgebieden voor een perfecte safari, maar natuurlijk vindt u hier ook de grootste waterval ter wereld, de Victoria Falls, of zoals de lokale bevolking hem noemt, Mosi-oa-Tunya - de rook die dondert - die de grens overspant met het buurland Zimbabwe. Het is één van de zeven natuurwonderen van de wereld! Maak van de gelegenheid gebruik en maak een helikoptervlucht boven dit unieke UNESCO Werelderfgoed monument.

Er zijn vele andere schatten te vinden voor een ongeëvenaarde safari beleving. South Luangwa, Lower Zambezi, Liuwa en Kafue zijn slechts enkele voorbeelden voor een bezoek aan Zambia naast de meer gespecialiseerde gebieden zoals Kasanka en Bangweulu Swamps.

De bevolking van Zambia is warm, vriendelijk en trots op hun erfgoed. Met een verscheidenheid aan verschillende stammen, talen, tradities, muziek en dans, bent u verzekerd van een ongeëvenaarde culturele ervaring.

South Luangwa National Park

South Luangwa National Park is het meest populaire park in Zambia voor een vaste reden. De concentratie dieren rond de Luangwa River, is een van de grootste in Afrika, met 60 verschillende soorten zoogdieren en 420 vogelsoorten.

Impala's, buffels, giraffen vinden hun perfecte leven op de grote vlakten, krokodillen en nijlpaarden zwemmen er heerlijk op los in het water van de rivier. Tijdens gamedrives worden vaak kuddes olifanten en troepen leeuwen gezien in het park, evenals grote populaties luipaarden. De Luangwa River baant zich een weg door het dal, met als gevolg niet alleen een grote concentratie wild, maar ook een verbazingwekkende vegetatie.

De beroemde wandelsafari's vinden hun oorsprong ​​in South Luangwa. Het is nog steeds de beste manier om met behulp van de beste gidsen ter wereld de ongerepte wildernis te ontdekken.

Lower Zambezi National Park

Lower Zambezi National Park ligt op de noordelijke oever van de Zambezi River, recht tegenover het Mana Pools National Park in Zimbabwe. Er zijn plannen om beide parken met elkaar te verbinden zodat er een massaal grensoverschrijdend beschermd natuurgebied ontstaat.

Ondanks het feit dat het Lower Zambezi National Park een totale oppervlakte van 4.092 km² heeft, kan het grootste deel van de inwoners gespot worden aan de oevers van de rivier! Dit geeft u de kans om zo'n 100 kuddes olifanten vanuit uw kano te zien die genieten van een modderbad of hun dorst lessen.

De activiteiten op het water zijn een geweldige bonus boven op de gebruikelijke land activiteiten, en zijn een ‘must do’ in dit park. Sommige kampen bieden een kanotocht aan van een dag, waarbij het water van de rivier u met de stroom mee voert, langs buffels, zebra's, apen, luipaarden en andere prachtige dieren bij het horen van de alomtegenwoordige geluiden van de natuur en de visarend.

Kasanka National Park

Kasanka National Park is een van de meest pittoreske parken in Zambia en bevat een rijke diversiteit aan dieren, vogels en planten. Ondanks het feit dat het met een oppervlakte van 390 km², een van de kleinste parken is, biedt Kasanka een grote verscheidenheid aan habitats, met elk hun eigen bijbehorende flora en fauna. Er zijn verschillende zeldzame soorten in overvloed, met inbegrip van Sitatunga, Wattled Crane, Ross's Lourie en Blue Monkeys. Elk jaar komen in een klein deel van het park in november en december miljoenen vleermuizen samen om zich te voeden met het rijpe fruit. Er wordt beweerd dat dit de grootste samenscholing van zoogdieren in Afrika en misschien wel de wereld is.

Bangweulu Swamps

Het Great Bangweulu Basin, bestaande uit het uitgestrekte Lake Bangweulu en een enorm moerasgebied, ligt op 1140 meter hoogte, in het centrum van een oud rompgebergte, het Noord-Zambiaanse Plateau. Het moeras wordt gevoed door 17 rivieren met een stroomgebied van 190.000 km², en wordt afgevoerd door één rivier, de Luapula River, de belangrijkste levensader van deze regio. Het gebied overstroomt tijdens het regenseizoen tussen november en maart. De gemiddelde jaarlijkse regenval bedraagt ongeveer 1.200 mm. 90% van het water dat het Bangweulu systeem instroomt verdampt. Het gevolg hiervan is dat het waterpeil in het centrum van het moeras varieert tussen de 1 en 2 meter, waardoor de vloedlijn zich uitstrekt over een lengte van 45 kilometer. Het seizoen van de overstromingen dicteert het leven in de moerassen.

Georganiseerde rondreizen in Zambia

10 dagen Bush & Beach Safari


rondreis Zambia en Malawi
 
 
 

13 dagen Safari & Sand


rondreis Zimbabwe, Zambia en Malawi
 
 
 

14 dagen Ultimate Luxury


fly in safari Zambia en Malawi
 
 
 

9 dagen The Authentic Package


Fly/Bush Camp Safari
 
 
 

Accommodaties in Zambia

Chisa Busanga Camp


accommodatie Kafue National Park
 
 
 

Chongwe River Camp


accommodatie Lower Zambezi
 
 
 

Chundukwa River Lodge


accommodatie Livingstone
 
 
 

Island Bush Camp


accommodatie South Luangwa National Park
 
 
 

Kafunta River Lodge


accommodatie South Luangwa National Park
 
 
 

Kakuli Bush Camp


accommodatie South Luangwa National Park
 
 
 

King Lewanika Lodge


accommodatie Liuwa Plain National Park
 
 
 

Luwi Bush Camp


accommodatie South Luangwa National Park
 
 
 

Nkonzi Camp


accommodatie South Luangwa National Park
 
 
 

Old Mondoro Bush Camp


accommodatie Lower Zambezi
 
 
 

Royal Chundu


accommodatie Livingstone
 
 
 

Three Rivers Camp


accommodatie South Luangwa National Park
 
 
 

Algemene informatie
Landoppervlakte: 752.612 km²
Aantal inwoners: 15.972.000 (2017)
Hoofdstad: Lusaka
Munteenheid: Zambiaanse Kwacha
Staatsvorm: Republiek
Talen: Engels
Detailkaart: Zambia

Bankpassen en Creditcards
In Zambia worden bijna alleen Visa kaarten geaccepteerd en is het lastig om met andere kaarten geld op te nemen. Creditcards worden in de meeste lodges en restaurants geaccepteerd. Wij adviseren Euro’s en/of Amerikaanse Dollars mee te nemen. In sommige restaurants, locale markten en taxi’s moet u contant afrekenen in locale Kwacha. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard/bankpas. Banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. Activeer uw bankpas dus voor betaling buiten Europa.

Bellen en internet
Landcode +260

Uw mobiele telefoon kunt u in Botswana gebruiken. Houdt u wel rekening met roamingkosten! Raadpleeg uw provider.

In de grotere steden vind u internetcafés en in de kleinere plaatsen heeft het hotel vaak een internet aansluiting voor de gasten.

Elektriciteit
230 volt (stekker voor Zambia)

U heeft een verloopstekker van het type C/D of G of een wereldstekker nodig. Stopcontacten zijn geaard en hebben twee of drie ronde of rechthoekige gaten.

Gezondheid
In Zambia is het niveau van de medische zorg van wisselende kwaliteit. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of specialistische zorg kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Voor veel bestemmingen zijn vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen of zelfs verplicht. Vaak moeten deze middelen een bepaalde tijd voor vertrek worden toegediend. Zorg dat u vier tot zes weken voor uw vertrek de juiste informatie inwint over het gebied dat u gaat bezoeken. U kunt hiervoor ook terecht bij TravelClinic Rotterdam.

Klimaat
Zambia kent een tropisch klimaat met drie seizoenen. Vanaf half april tot en met augustus is het droog in Zambia. De nachten zijn lekker fris en ook de dagen zijn koeler dan in de rest van het jaar met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius.

Vanaf september tot aan midden november wordt het weer in Zambia plots een stuk warmer. Het kwik komt dan dagelijks gemakkelijk boven de 30 graden Celsius uit.

Van november tot april neemt de gemiddelde temperatuur weer een paar graden af tot net onder de 30 graden Celsius. De regen komt dan plotseling wel met bakken uit de lucht. In januari valt vaak wel een derde van de hoeveelheid regen die in Nederland in een heel jaar valt.

Reisdocumenten
U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is na vertrek uit Zambia. Het paspoort moet minstens 2 lege pagina's naast elkaar bevatten. Een retour- of doorreisticket is verplicht.

Om als toerist naar Zambia te kunnen reizen, heb je een toeristenvisum nodig. Een toeristenvisum heeft een geldigheid van 90 dagen vanaf de dag van uitgifte. Er zijn toeristenvisa voor enkele, dubbele of meerdere inreizen. De informatie over verkrijgbaarheid van en de geldigheid van paspoort is sterk aan wijzigingen onderhevig. Het consulaat of de consulaire afdeling van de ambassade kan de meest actuele informatie verstrekken over de benodigde documenten.

Bijzonderheden: Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Binnen de Schengenzone is het raadzaam, maar niet verplicht, een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar u doorheen reist op weg naar de bestemming.

BELANGRIJK: In Zambia zijn de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijk onderdeel daarvan is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte van hun kind(eren).

Indien u alleen reist met de kinderen wordt er tevens om een akkoordverklaring van de niet meereizende ouder gevraagd tenzij er middels een officieel afschrift aangetoond kan worden dat er volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap is over het kind. Als de andere ouder is overleden moet daarvan een overlijdensakte overlegd kunnen worden. Minderjarige kinderen die zonder hun ouders/wettelijke voogden reizen, maar vergezeld worden door andere volwassenen dienen kopieën bij zich te dragen van de paspoorten van beide ouders/wettelijke voogden en een akkoordverklaring van beide ouders/wettelijke voogden voor de reis. Alle documenten moeten voorzien zijn van een Engelstalige versie. Het is raadzaam deze documenten tijdig in orde te brengen.

Rijbewijs
Een bestuurder dient minimaal 21 jaar en in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs (minimaal 1 jaar) dat de gehele huurperiode geldig is. Sommige verhuurbedrijven kunnen ook om een internationaal rijbewijs vragen. Deze kunt u aanschaffen bij de ANWB. Autorijden na zonsondergang wordt afgeraden.

Tijdzone
Het tijdsverschil met Zambia is UTC +2. Op dit moment is er geen zomertijd van toepassing. Bekijk hier de huidige tijd.