• Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image

Solomon Islands

De Salomonseilanden zijn een archipel van 992 tropische eilanden en atollen, verspreid in een flauwe bocht. Ze bestaan uit twee grote parallelle eilandketens die zich ongeveer 1800 kilometer uitstrekken van de Shortland Islands in het westen tot Tikopia en Anuta in het oosten. Gelegen in de Stille Zuidzee tussen Papoea-Nieuw-Guinea en Vanuatu, is de bevolking van ongeveer 550.000 overwegend Melanesisch, maar omvat ook andere kleinere groepen. Exotische lokale gebruiken en tradities blijven een zeer belangrijk onderdeel van het leven voor Solomon Islanders. De eilanden en wateren zijn nog een weinig bekend ongerept paradijs. Ze zijn vooral bijzonder vanwege hun opmerkelijke biodiversiteit, met duizenden verschillende plant- en diersoorten, vooral het zeeleven. Veel soorten zijn alleen bekend bij de Salomons.

De Salomonseilanden waren het toneel van hevige gevechten in de Tweede Wereldoorlog. Lokale gidsen bieden gedenkwaardige en ontroerende rondleidingen naar het WO II-museum en andere belangrijke locaties, waaronder het Amerikaanse monument op Skyline Ridge en het Japanse Solomons Peace monument. Veel van de slagvelden zijn vrijwel onaangetast en u kunt nog steeds artefacten vinden die verspreid liggen van roestende jeeps, tanks en amfibievoertuigen die begraven liggen in de jungle tot schuttersputjes en grotten die werden gebruikt als Japanse observatie- en schuilplaatsen. Veel van de relikwieën uit de Tweede Wereldoorlog die in de Solomons zijn achtergebleven liggen onder het waterniveau waarvan sommige diep en omvatten olietankers, watervliegtuigen en onderzeeërs. Een paar kunnen worden gesnorkeld, op korte afstand van de kust, terwijl andere alleen toegankelijk zijn voor ervaren duikers.

De vele eilanden waaruit de Salomons bestaat, zijn gegroepeerd in negen regio's of provincies. Elke regio heeft zijn eigen provinciebestuur en zijn eigen specifieke kenmerken en gebruiken. Honiara is de hoofdstad. De stad is ook de internationale toegangspoort tot de Solomons en het centrum van waaruit u erop uit kunt trekken en de regio's kunt verkennen. Hun schoonheid, afgelegen ligging, vriendelijke mensen, prachtige koraalatollen en exotische jungle begroeide eilanden zorgen ervoor dat je teruggaat voor meer.

Guadalcanal

Behalve dat het de thuisbasis is van de hoofdstad van het land, Honiara, is Guadalcanal een bergachtig tropisch eiland. Het was het toneel van vele hevige veldslagen tijdens de Pacific War van 1942 tot 1945. Er zijn maar weinig wegen buiten Honiara, wat de toegang tot een uitdaging maakt. Voor de onverschrokken reiziger is Guadalcanal rijk aan natuurlijke wonderen. Aan de oostelijke punt ligt Marau Sound, een gebied met turquoise wateren bezaaid met weelderige tropische eilanden. Vanuit Marau heeft u toegang tot de zuidkant van Guadalcanal, ook wel bekend als de Weather Coast. Hier vindt u afgelegen dorpen langs een ruige en dramatische kustlijn. Iron Bottom Sound, de watermassa tussen Guadalcanal, Nggela-eilanden en Savo, wordt zo genoemd omdat het zeekanaal de watergraven zijn voor veel oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen - zowel geallieerde als Japanners.

Central (Florida & Russell Islands)

Deze eilandengroep omvat de Nggela (of Florida)-groep aan de overkant van Iron Bottom Sound van de eilanden Honiara, Savo en Russell, ten noordoosten van Honiara. Attracties zijn fantastische duikplekken en natuurlijke wonderen zoals de unieke Megapode vogels die broeden in thermale bronnen op het eiland Savo. Tulagi, de koloniale hoofdstad van de Salomonseilanden, heeft historische verhalen en bezienswaardigheden. Russell Islands heeft een van de grootste kokospalmen in de Stille Zuidzee.

Western

Bestaande uit 11 hoofdeilanden, waaronder het nieuwe Georgia, Vella Lavella, Kolombangara, Rendova, Ranongga, Vangunu en de Shortlands. De provincie wordt ook wel het mekka van het toerisme op de Salomonseilanden genoemd en biedt prachtige luchtfoto's van groene eilanden en azuurblauwe lagunes. Perfect zicht onder water maakt het westen een uitstekende duikbestemming, vol met zeeleven en koralen. Hevige veldslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten wrakken achter die nu moeten worden gedoken, zoals de Toa Maru in Kololuka Bay en het Grand Central Station bij Gizo. Kennedy Island, vernoemd naar de overleden Amerikaanse president J f Kennedy, ligt op ongeveer 10 minuten met de speedboot van Gizo. De onderzeese vulkaan van Kavachi biedt een zeldzame weergave van de natuur op het werk, en de enorme Marovo-lagune is een voorgestelde Werelderfgoedlocatie. In de lagunes van Marovo en Vonavona, ooit de thuisbasis van de gevreesde koppensnellers van de provincie, staan ​​eco-lodges. Skull heiligdommen zijn nog steeds te vinden in de regio. Deze kalme wateren zijn ook geweldige visplekken. Vella Lavella is - net als het Savo-eiland in de Centrale Provincie - de thuisbasis van Megapode vogels.

Isabel

De provincie Isabel bestaat uit één hoofdeiland dat in het noordwesten van Guadalcanal ligt. De relaxte sfeer van Buala is een grote aantrekkingskracht en de provinciehoofdstad heeft veel te bieden aan avonturiers. Activiteiten variëren van begeleide bushwandelingen, bezoek aan een dorp gebouwd op slib in Kia, broedplaatsen voor de met uitsterven bedreigde karetschildpadden of lessen in traditionele dansen. Isabel is ook beroemd om zijn unieke dans voor vrouwen, het verhaal van het verdwijnende meer en talrijke schedelschrijnen verbeelden een gewelddadig verleden. U kunt vogels en krokodillen spotten, evenals het bijwonen van een panfluitconcert.

Choiseul

Choiseul is onderontwikkeld en een toevluchtsoord voor avontuur. Choiseul bestaat uit één groot eiland van 3.294 km2 en ligt ten noorden van de Western provincie. De belangrijkste attracties van Choiseul zijn de maagdelijke, ongerepte natuurwonderen, zoals de nestgebieden van de met uitsterven bedreigde karetschildpadden. In de omringende wateren zijn ook walvissen waargenomen. Choiseul is de thuisbasis van zeldzaam aardewerk en weven.

Malaita

Malaita, een natuurlijk en cultureel genot als belangrijkste attracties, omvat een hoofdeiland in het oosten van Guadalcanal en atollen in het uiterste noorden, namelijk Ontong Java en Sikiana, waarvan de inwoners Polynesiërs zijn. Kunstmatige eilanden in en nabij Auki, de provinciehoofdstad, zijn een must see. Malaita is ook de thuisbasis van het traditionele maar nog steeds in omloop zijnde schelpengeld. Ceremonies van voorouderlijke aanbidding en andere rituelen zoals het roepen van haaien worden in bepaalde regio's nog steeds beoefend. Sommige dorpen, vooral die in de bergen, zijn moeilijk te bereiken. De provincie staat ook bekend om het beklijvende geluid van zijn unieke panfluitgroepen, vooral langs de ‘are’ lagune. Een recentere vondst zijn de perfecte surfbreaks in Lau Lagoon en Suava Bay in het noorden van Malaita. Door steun van Surf Solomons worden landeigenaren aangemoedigd om eco-lodges in het gebied te openen.

Rennell & Bellona

Rennell, dat op de Werelderfgoedlijst staat, is de belangrijkste attractie met het grootste binnenmeer van de Zuid-Pacific, het Tegano-meer. De provincie met twee eilanden van opgeheven koraal ligt direct ten zuiden van Guadalcanal. Het meer en zijn omgeving herbergen tal van inheemse vogels en planten. Activiteiten voor bezoekers zijn onder meer het jagen op landkrabben, speerduiken, nachtvissen en dolfijnen kijken. Een aantal acommodaties liggen aan het meer, terwijl Bellona grotaccommodatie biedt. De eilandbewoners zijn Polynesiërs, dus bezoekers worden blootgesteld aan oude liederen en dansen.

Makira & Ulawa

Bezoekers vinden deze provincie ten zuiden van Malaita en ten zuidoosten van Guadalcanal vol verrassingen. Sommige culturele praktijken zijn uniek voor Makira en Ulawa, zoals oude vismethoden, krokodilworstelen en het haaienhol onder een kerkaltaar in het dorp Suholo in Ulawa. Getuige zijn van de jaarlijkse oogst van landkrabben op het eiland zou een hoogtepunt moeten zijn. Het is waar de zeldzame Pacific Ridley-schildpad nestelt.

Temotu

Temotu bestaat uit drie hoofdeilanden in het uiterste oosten en biedt bezoekers een historische en cultureel unieke ervaring. De Franse wrakken van La Perouse werden hier gevonden en de Spaanse ontdekkingsreiziger Álvaro de Mendana kwam de Solomons archipel binnen via Temotu, wat blijkt uit locaties van een Spaans dorp dat hij probeerde te bouwen. De meest actieve vulkaan van het land bevindt zich bij Tinakula en het unieke geld van de rode veren is hier te vinden. Oude en enorme Kauri-bomen groeien in Vanikoro en Santa Cruz. Als je een surfer bent, kun je bovendien perfecte krullen vinden in Carlise Bay.

Fatboys Resort


accommodatie Gizo, Western
 
 
 

Heritage Park Hotel


accommodatie Honiara, Guadalcanal
 
 
 

Roderick Bay Beach Bungalow


accommodatie Nggela, Central
 
 
 

Tituru Eco Lodge


accommodatie Rendova Island, Western
 
 
 

Uepi Island Resort


accommodatie Uepi, Western