• Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
  7 Koppies is een exclusief guesthouse te midden van 50 ha ongerept fynbos (inheemse vegetatie) op een privé stuk grond van een werkende boerderij. Het guesthouse ligt bovenop een koppie (kleine heuvel), met uitzicht op de Simonsbergen en de vallei van Franschhoek - een uitzicht dat het best wordt genoten bij zonsondergang, vanaf het terras en het 25 meter zwembad. Lees meer ...
 • Slider image
 • Slider image
  Tswalu Kalahari Game Reserve. Geen twee Tswalu ervaringen zijn hetzelfde. Dat komt omdat de manier waarop u deze magische plek ziet en aanraakt, wordt bepaald door uw specifieke interesses en in uw eigen tempo zal gebeuren. Lees meer ...
 • Slider image
 • Slider image
  Slapend luipaard in het Madikwe Game Reserve van de Morukuru Family. Kijkt u ook eens naar de Morukuru Beach Lodge in De Hoop Nature Reserve. Lees meer ...
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
 • Slider image
  De tafelberg in Kaapstad met op de voorgrond het Cape Grace Hotel.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika staat ook wel bekend als 'de wereld in één land', is een van de meest geografisch diverse landen in Afrika. De negen provincies die deel uitmaken van Zuid-Afrika zijn elk een attractie op zich. Hoewel vaak gezien als een enorm land, is in werkelijkheid geen enkel punt veel verder dan een 2 uur durende vlucht, waardoor een combinatie van hoogtepunten praktisch en belonend is. Als bezoeker van Zuid-Afrika komt u veel verschillende landschappen tegen, van subtropische regenwouden en semi-woestijnen tot met sneeuw bedekte bergen, poederfijne zandstranden en wildreservaten - de keuzes zijn hier in overvloed, in combinatie met de natuurlijke vriendelijkheid van de lokale bevolking, betaalbare en wereldklasse hotels en restaurants en een fascinerende diversiteit van taal en cultuur. Kaapstad, de Kaapse wijnlanden, het Kruger National Park, Sabi Sands, Timbavati en de Garden Route zijn de meest populaire reisbestemmingen van Zuid-Afrika. Ook voor gezinnen met kleine kinderen is Zuid-Afrika de beste keuze voor een safari, vanwege de malaria-vrije gebieden zoals Pilanesberg, Madikwe, Shamwari en Addo. Een aantal lodges bieden tevens fantastische programma's voor de jonge natuurliefhebbers.

Western Cape

Biedt een reeks aan attracties van internationale betekenis, met inbegrip van de stad Kaapstad, de wijnlanden met de kenmerkende Kaap Hollandse architectuur, Hermanus, de whalewatching hoofdstad van Afrika en de Garden Route - op zich een voorstelling van semi-woestijn gebieden, sub-tropische bossen en eindeloze stranden.

Eastern Cape

Minder bezocht en veel wilder, met een afgelegen en adembenemende kustlijn, berg retraites in Hogsback, de steden Port Elizabeth en East-Londen, en een verfijnde collectie private game reserves, velen gecentreerd rond Addo National Park.

KwaZulu Natal

Thuisbasis van twee Werelderfgoed monumenten, ten eerste de imposante Drakensbergen, die worden gedeeld met het bergkoninkrijk Lesotho en ten tweede het St. Lucia Park, een Wetland van wereldbetekenis en thuisbasis van nijlpaarden, krokodillen en een grote verscheidenheid aan vogels. Daarnaast heeft de provincie uitstekende nationale parken, met inbegrip van Hluhluwe Umfolozi, met de grootste concentratie neushoorns in de wereld; eersteklas duikplaatsen in Sodwana, Aliwal Shoal en Mabibi en een fascinerende geschiedenis rond de Battlefields regio.

Vrijstaat

Uitgestrekte vlaktes en dramatische hemellandschappen, evenals prachtige zandstenen bergen, bekend als de Malutis, maken van Vrijstaat een van de top onontdekte juweeltjes van Zuid-Afrika. De stad Bloemfontein, vanwege de Boeren geschiedenis en het kunstenaarsplaatsje Clarens, zijn beide zeker een bezoek waard.

Mpumalanga

Onmiskenbaar beroemd als de safari hoofdstad van Zuid-Afrika met internationaal gerenommeerde private game reserves in het wildrijke Sabi Sands Reserve, grenzend aan het Kruger National Park. Het is ook de thuisbasis van Blyde River Canyon, de op twee na grootste canyon in de wereld en een deel van de landschappelijk spectaculaire route beter bekend als de Panorama Route, evenals de Highlands forelkwekerijen rond Dullstroom.

Limpopo

Strekt zich uit tot aan de grens met Zimbabwe, deze uitgestrekte provincie heeft de grootste diversiteit aan game reserves, van de bergachtige Waterberg regio, dicht bij de grote parken Welgevonden en Marakele, tot de particuliere concessies die grenzen aan het Kruger National Park, zoals Timbavati en Manyeleti. Het grootste deel van het Kruger National Park ligt in de provincie Limpopo. Zeer aan te bevelen zijn de game reserves in het uiterste noorden, zoals Pafuri en Mapungubwe, met belangrijke archeologische vondsten uit de gouden eeuw van de Afrikaanse stammen uit dit gebied.

North West Province

Misschien wel het meest bekend door het mega vakantieparadijs Sun City en het aangrenzende Pilanesberg Nature Reserve, dat is gevestigd in een uitgedoofde vulkaankrater, de nieuwste attractie is het Madikwe Reserve, een enorm natuurgebied op de grens met Botswana met de 'Big Five' en een gezonde populatie bedreigde Wild Dog.

Northern Province

De grootste provincie in termen van oppervlakte. Het hoogtepunt hier is het ongelooflijke woestijnlandschap en het unieke wild dat u hier kunt vinden, waaronder cheetah, oryx, grootoorvossen en springbok. Tot de topattracties behoren de Great Hole van Kimberley, de weelderige oase in de woestijn van Upington aan de oevers van de machtige Oranje Rivier, de Augrabies Falls en in de lente de spectaculaire woestijnbloemen van Namaqualand.

Gauteng

Voor veel bezoekers het eerste kennismakingspunt met Zuid-Afrika. Deze kleine provincie heeft ook de hoogste bevolkingsconcentratie en is het economische centrum van het land. In Gauteng ligt Johannesburg en de hoofdstad van Zuid-Afrika, Pretoria. Een bezoek van een aantal dagen waard. De top hoogtepunten zijn Soweto en het Apartheid Museum, de goud- en diamantmijnen waarop Johannesburg is gebouwd, De Wildt Cheetah revalidatiecentrum en de winkelparadijzen van Sandton en Rosebank.

Autorondreizen in Zuid-Afrika

De autorondreizen die u hier onder ziet staan zijn maar een selectie van de autorondreizen die Southern Cross Reizen kan aanbieden. Tevens is er de mogelijkheid uw eigen wensen kenbaar te maken en zo samen met ons een mooie onvergetelijke reis voor u te creëren.

19 dagen Southern Circuit


autorondreis
 
 
 

13 dagen Johannesburg - Maputuland


autorondreis
 
 
 

14 dagen Johannesburg - Tzaneen (Limpopo)


autorondreis
 
 
 

15 dagen Johannesburg - Kaapstad


autorondreis
 
 
 

15 dagen Johannesburg - Durban


autorondreis
 
 
 

14 dagen Kaapstad - Augrabies


autorondreis
 
 
 

Georganiseerde rondreizen in Zuid-Afrika

Rijdt u liever niet zelf door Zuid-Afrika dan biedt Southern Cross Reizen georganiseerde rondreizen aan. Dit zijn reizen die worden uitgevoerd in comfortabele airconditioned bussen of overland/safari trucks. Het aantal deelnemers varieert van minimaal 2 tot maximaal 16 personen.

Bij de overland/safari reizen wordt er tijdens de reis een minimale inzet van u verwacht. Dit kan zijn van het dragen en laden van uw bagage, schoonmaken van uw raam tot het om toerbeurt afwassen van het gebruikte servies.

14 dagen Grand Tour of South Africa


georganiseerde rondreis
 
 
 

17 dagen South Africa "Rainbow Route"


georganiseerde rondreis
 
 
 

21 dagen Kaapstad - Victoria Falls "Grand Explorer"


georganiseerde rondreis
 
 
 

Bijzondere accommodaties in Zuid-Afrika

De hier onder weergegeven bijzondere accommodaties zijn een kleine opsomming van de parels die Southern Cross Reizen voor u heeft gevonden in Zuid-Afrika. Net als bij een echte parel vindt er door ons een strenge selectie plaats.

U kunt deze accommodaties los boeken, opnemen in een rondreis of als verlenging gebruiken na uw rondreis.

7 Koppies


accommodatie Franschhoek
 
 
 

AtholPlace House & Villa


accommodatie Johannesburg
 
 
 

Babylonstoren


accommodatie Franschhoek
 
 
 

Belmond Mount Nelson Hotel


accommodatie Kaapstad
 
 
 

Birkenhead House


accommodatie Hermanus
 
 
 

Boschendal


accommodatie Franschhoek
 
 
 

Chitwa Chitwa Private Game Lodge


accommodatie Kruger National Park
 
 
 

Grootbos Private Nature Reserve


accommodatie Whale Coast
 
 
 

Kariega Game Reserve


accommodatie Port Elizabeth
 
 
 

Kensington Place


accommodatie Kaapstad
 
 
 

Kianga


accommodatie Gordon's Bay
 
 
 

La Residence


accommodatie Franschhoek
 
 
 

Leeu Estates


accommodatie Franschhoek
 
 
 

Leeu House


accommodatie Franschhoek
 
 
 

Makakatana Bay Lodge


accommodatie iSimangaliso Wetland Park
 
 
 

MannaBay


accommodatie Kaapstad
 
 
 

Marataba


accommodatie Marakele National Park
 
 
 

Morukuru Beach Lodge


accommodatie De Hoop Nature Reserve
 
 
 

The Oyster Box


accommodatie Umhlanga (Durban)
 
 
 

The Plettenberg


accommodatie Plettenberg (Tuinroute)
 
 
 

The Last Word


accommodatie Long Beach (Kaapstad)
 
 
 

The Silo


accommodatie Kaapstad
 
 
 

Thonga Beach Lodge


accommodatie iSimangaliso Wetland Park
 
 
 

Tswalu


accommodatie Tswalu Kalahari Game Reserve
 
 
 

Autohuur Avis


 
 
 

Algemene informatie
Landoppervlakte: 1.221.037 km²
Aantal inwoners: 53.675.563 (2015)
Hoofdsteden: Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht)
Munteenheid: Zuid-Afrikaanse Rand
Staatsvorm: Republiek
Talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Noord-Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, Zoeloe, Zuid-Sotho
Detailkaart: Zuid-Afrika

Bankpassen en Creditcards
Bankpassen worden geaccepteerd bij geldautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Bankpassen en Creditcards worden in de steden en safariparken goed geaccepteerd, maar niet bij alle tankstations. In afgelegen gebieden wordt alleen contant geld geaccepteerd. Het gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard/bankpas. Banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. Activeer uw bankpas dus voor betaling buiten Europa.

Bellen en internet
Landcode +27

Uw mobiele telefoon kunt u in Zuid-Afrika gebruiken. Houdt u wel rekening met roamingkosten! Raadpleeg uw provider.
In het hele land zijn internetcafés te vinden, met name in de steden. Een groot aantal restaurants, hotels, bars en luchthavens biedt (draadloos) internet aan.

Elektriciteit
230 volt (stekker voor Zuid-Afrika)

U heeft een verloopstekker van het type D/M of een wereldstekker nodig. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie ronde gaten.

Gezondheid
In de stedelijke gebieden van Zuid-Afrika is het niveau van de medische zorg hoog. Over het algemeen bieden privéklinieken de beste zorg en u bent hier vaak direct aan de beurt. Op het platteland zijn de voorzieningen beperkt. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of specialistische zorg kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Voor veel bestemmingen zijn vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen of zelfs verplicht. Vaak moeten deze middelen een bepaalde tijd voor vertrek worden toegediend. Zorg dat u vier tot zes weken voor uw vertrek de juiste informatie inwint over het gebied dat u gaat bezoeken. U kunt hiervoor ook terecht bij TravelClinic Rotterdam.

Klimaat
Zuid-Afrika heeft verschillende klimaatzones. Het noorden, westen en grote stukken van het centrale deel van Zuid-Afrika hebben te maken met relatief warme klimaatzones zoals een warm woestijnklimaat (noordwesten), warm steppeklimaat (noorden), koud woestijnklimaat (westen en delen van midden van het land) en een koud steppeklimaat (zuidelijke binnenland).

Het zomerseizoen in Zuid-Afrika loopt van december tot en met februari. In het noordwesten is het dan heet. In het woestijngebied grenzend aan de oostelijke kant van Namibië lopen de temperaturen overdag gemakkelijk op tot zo'n 34 tot 38 graden. Ook in het uiterste noorden, tegen de grens met Zimbabwe aan, kan het flink heet worden. Het Krugerpark is in deze periode ook zeer warm (ruim dertig graden overdag) in combinatie met een redelijke kans op regen en een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid. In deze periode zijn ook de malariamuggen actief in het oosten van Zuid-Afrika. Het malariaseizoen loopt van oktober tot en met mei en beslaat de oostelijk strook vanaf het drielandenpunt Botswana-Zimbabwe-Zuid-Afrika tot en met halverwege het kustgebied tussen Swaziland en Durban. Het Krugerpark is hierbij inbegrepen en is daarmee het enigste grote natuurpark van Zuid-Afrika met het risico op malaria.

Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. Landinwaarts is 's nachts vorst en sneeuw mogelijk, zeker in de hoger gelegen gebieden. Overdag lopen de temperaturen dan echter meestal weer op naar waarden van tegen de twintig graden. In het noordoosten is het in de winter het warmste. Het Krugerpark heeft in de koelste maanden nog altijd gemiddelde maximumtemperaturen van rond de 26-27 graden. 's Nachts kan het dan wel redelijk afkoelen tot enkele graden boven het vriespunt. Wie in de winter een strandvakantie wil houden in Zuid-Afrika is aangewezen op de kustplaatsen van de regio Kwazulu/Natal. Door de warme golfstroom blijft het zeewater hier aangenaam warm met temperaturen tussen de 21 en 24 graden. Ook de luchttemperaturen van ruim twintig graden en een groot aantal zonne-uren maken een verblijf langs deze kust gedurende de Afrikaanse winter tot een aangename vakantie.

Reisdocumenten
U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog tenminste 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika. Het paspoort moet minstens 2 lege pagina's naast elkaar bevatten. Een retour- of doorreisticket is verplicht.

Een visum is niet vereist voor een verblijf van maximaal 3 maanden. De informatie over verkrijgbaarheid van en de geldigheid van paspoort is sterk aan wijzigingen onderhevig. Het consulaat of de consulaire afdeling van de ambassade kan de meest actuele informatie verstrekken over de benodigde documenten.

Bijzonderheden: Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Binnen de Schengenzone is het raadzaam, maar niet verplicht, een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar u doorheen reist op weg naar de bestemming.

BELANGRIJK: Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een aanpassing van de immigratiewetten ingevoerd. Met ingang van 8 november 2019 is het niet meer noodzakelijk om een origineel geboorte akte of een uittreksel te overleggen als een minderjarige met beide ouders reist.

Indien u alleen reist met de kinderen wordt er om een akkoordverklaring van de niet meereizende ouder gevraagd tenzij er middels een officieel afschrift aangetoond kan worden dat er volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap is over het kind. Als de andere ouder is overleden moet daarvan een overlijdensakte overlegd kunnen worden. Minderjarige kinderen die zonder hun ouders/wettelijke voogden reizen, maar vergezeld worden door andere volwassenen dienen kopieën bij zich te dragen van de paspoorten van beide ouders/wettelijke voogden en een akkoordverklaring van beide ouders/wettelijke voogden voor de reis. Alle documenten moeten voorzien zijn van een Engelstalige versie. Het is raadzaam deze documenten tijdig in orde te brengen.

Rijbewijs
Een bestuurder dient minimaal 21 jaar en in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs (minimaal 1 jaar) dat de gehele huurperiode geldig is. Politie en sommige verhuurbedrijven kunnen ook om een internationaal rijbewijs vragen. Deze kunt u aanschaffen bij de ANWB.

Tijdzone
Het tijdsverschil met Zuid-Afrika is UTC +2. Op dit moment is er geen zomertijd van toepassing. Bekijk hier de huidige tijd.