• Slider image
  • Slider image

Seychellen

De Seychellen bestaan uit 115 eilanden met een totale oppervlakte van 455 km² in de westelijke Indische Oceaan. Het vertegenwoordigt een archipel van legendarische schoonheid op zo'n 480 km tot 1.600 km van de oostkust van Afrika. Van deze 115 eilanden vormen 41 de oudste granieten eilanden op aarde met rotsen en bergkammen van bijna 1.000 meter hoog. De 74 laagliggende koraal atolen en riffen vormen de Outer Islands.

De granieten eilanden van de Seychellen archipel clusteren rond het belangrijkste eiland Mahé, de thuisbasis van de internationale luchthaven en de hoofdstad Victoria, en de naburige eilanden Praslin en La Digue. Samen vormen zij de Inner Islands, de culturele en economische hub van de natie met een meerderheid aan toeristische faciliteiten evenals de mooiste stranden. Het toerisme is de grootste bron van inkomsten maar de overheid controleert de bouw van nieuwe accommodaties. Zo mogen gebouwen niet hoger zijn dan de omringende palmbomen en mogen hotels niet in de buurt van de stranden worden gebouwd waar schildpadden hun eieren leggen. De eilanden van de Seychellen liggen buiten de cyclonengordel met als resultaat dat er geen tropische stormen voorkomen.

De natuur is de grootste schat van de Seychellen, 50% van het land bestaat uit natuurreservaat. Dankzij de geïsoleerde ligging, konden miljoenen jaren lang, oerwouden en maritiem leven zich ontwikkelen zonder gevaar. De biodiversiteit is daarom enorm. Er zijn meer dan duizend endemische soorten flora, zoals de befaamde 'coco de mer' en 75 soorten endemische fauna, waaronder de zeldzame zwarte papegaai. Er bevinden zich twee UNESCO Wereldergfoed monumenten op de archipel, de Vallée de Mai en de Aldabra-atol.

De Seychellen zijn een waar paradijs voor duikliefhebbers. Het water is er warm en kristalhelder. Er zijn prachtige duikspots te vinden bij scheepswrakken en riffen met roggen, schildpadden, inktvissen en af en toe een walvishaai. Bij de koraalriffen bevinden zich scholen tropische koraalvissen.

De gastvrije bevolking van de Seychellen bestaat uit een mix van kleurrijke nationaliteiten. U vindt dit terug in de lokale cultuur, muziek, dans, architectuur en keuken.

Mahé

Meer dan 1.000 kilometer van de oostkust van Afrika, stijgt het eiland van Mahé, met zijn met jungle beklede bergen, op uit de Indische Oceaan. Omringd door meer dan 60 prachtige stranden en baaien, en met een dicht bebost binnenland en kleine steden met een unieke Creoolse cultuur, is er veel te verkennen.

Mahé is het grootste en meest bevolkte eiland van de Seychellen, maar omdat ongeveer 90% van de 89.000 eilandbewoners in of rond de hoofdstad Victoria wonen kunt u eenvoudig aan deze drukte ontsnappen op zoek naar uw eigen Robinson Crusoe ervaring.

Het mooie van Mahé is de variatie die het eiland biedt. Men kan hier zoveel stranden bezoeken die nauwelijks in een vakantie van twee weken passen, maar er zijn ook watervallen, jungle, u kunt bergwandelingen maken met prachtige uitzichten, en een heleboel activiteiten ontplooien, van rotsklimmen tot zeekajakken en duiken. De stranden zijn geweldig en veel doen niet onder voor die van Praslin en La Digue, dus als u uw strandvakantie wilt combineren met verkennen en avontuur, dan is Mahé een genot om rond te rijden en uw eigen plekje te vinden.

Praslin

Praslin is een genot, met prachtige witte zandstranden en weelderige tropische bossen, die de heuvels bedekken.

Ondanks dat het het op één na grootste eiland van de Seychellen is, heeft het maar een fractie van de bevolking, slechts 6.500 mensen. Het is slaperig, relaxt en veel minder ontwikkeld dan het naburige Mahé, maar toch groot genoeg om te verkennen.

De stranden op Praslin zijn prachtig, met bekende namen als Anse Lazio en Anse Geogette, vaak genoemd in top tien lijsten van beste stranden en mooiste bestemmingen wereldwijd en met goede reden. Cote D'Or is ook zo'n strand. Maar Praslin is ook het enige eiland waar u kunt golven op een 18 holes championship golfbaan, of de prachtige Coco De Mer kan ontdekken, een exotische plant die tot de overtuiging leidde dat de Seychellen de ware Tuin van Eden was.

Het is een geweldige uitvalsbasis voor uitstapjes naar de naburige eilanden; de fantastische zeevogels op Cousine Island kunt bezoeken, de heuvels en mangroven kunt bezoeken, de reuzen schildpadden in het wild op Curieuse, of kan zwemmen of duiken rond St Pierre of een van de fantastische andere duikplaatsen rond het eiland.

La Digue

Alle bezoekers van La Digue komen aan land in het dorp La Passe, aan de oostkust van het eiland, van waaruit men een prachtig uitzicht over het water heeft richting Praslin. La Passe ligt redelijk verspreid, en het kan wel tien minuten duren om van de ene kant naar de andere te fietsen, maar het is nog steeds een dorp. Hoewel de stranden van La Passe een prachtig uitzicht op Praslin hebben, zijn ze niet de meest spectaculaire noch de beste om te zwemmen op het eiland.

Het dichtstbijzijnde zwemstrand ligt net ten noorden, over de heuvel en langs de begraafplaats naar Anse Severe, met Anse Patates een beetje verderop, tevens een goede keuze voor zwemmen en snorkelen. Verder langs de oostkust worden de stranden wilder - zeker meer afgelegen maar met wildere golven, en om het zuidelijkste deel van de kustweg te bereiken, zult u sterke benen nodig hebben, omdat er meerdere steile beklimmingen zijn. Ten zuiden van La Passe, op het terrein van L'Union Estate, is Anse Source D'Argent, het beroemdste strand van de Seychellen. Voor onze favoriete stranden op het eiland moet u over de heuvel naar de zuidkust fietsen, waar u Grande Anse, Petite Anse en het prachtige Anse Cocos kunt verkennen.

De Farquhar eilanden

De Farquhar eilandengroep behoren tot de buitenste eilanden (Outer Islands) van de Seychellen. Ze liggen 1.126 km ten zuidwesten van Victoria. De Farquhar groep bestaat uit een apart eiland, twee atollen en één ondergedompeld rif.

De Amirantes eilanden

De Amirantes eilanden behoren tot de buitenste eilanden. Het zijn atollen en koraal eilanden, die door Vasco da Gama, in 1502 werden ontdekt. Ze waren waarschijnlijk ook bekend bij vroege Indiase en Arabische handelaren. De Amirantes eilanden bestaan uit 11 grote eilanden, evenals talrijke zandplaten, zandbanken en atollen. De totale bevolking van deze eilanden bedraagt ongeveer 100, en de belangrijkste nederzetting bevindt zich op het eiland Desroches, met een bevolking van 50 personen.

Alphonse Atoll & eilanden

Alphonse Atoll, Bijoutier en St. Francois Atoll vormen samen de Alphonse groep en behoren tot de Outer Islands. Alphonse ligt 3 km ten noorden van St. Francois en heeft een bevolking van minder dan 300 personen. Het eiland is 1,74 km² met een diameter van 3 km. Met inbegrip van de lagune in het midden van de atol, is het eiland 8 km².

De kleine atollen werden voor eerst in 1562 genoemd op Portugese kaartjes als San Francisco. In 1730 veranderde de kapitein van een Frans fregat de eilanden naar zijn naam, dat was Alphonse de Pontevez. Vandaag de dag is Alphonse bekend om enkele van de beste vliegvissen ter wereld. Het eiland ligt op een uur vliegen van Mahé.

Aldabra Atoll & eilanden

Aldabra is een verhoogd koraal atol aan de westkant van de archipel, dichter bij Afrika en is in principe onaangetast door mensen, waaronder de Perzen en Arabieren, die het eiland vonden voordat de Portugezen in 1511 aankwamen. Om deze reden is het echt een natuurlijk 'Wonder', dat het duizenden jaren vrijwel ongewijzigd is geweest.

UNESCO Werelderfgoed
Het atol bestaat uit vier grote eilanden van koraal, die een ondiepe lagune omringt en er is een koraalrif dat deze vier eilanden omringt. Het eiland is niet gemakkelijk te bereiken en heeft daarom nog steeds de grootste populatie reuzenschildpadden ter wereld.

Het belangrijkste belang van dit onaangetaste ecosysteem wordt gebruikt voor studie naar evolutionaire en ecologische processen. De buitengewone schoonheid van dit atoll is afgeleid van de diversiteit van de oceaan en het land, die samen een spectaculaire reeks formaties en kleuren maken.

Longue Island

Longue Island werd in 1756 door Captain Nicholas Morphey vernoemd naar zijn lange vorm. Het is 800 meter lang en 300 meter breed. Het ligt 5,6 km ten oosten van Mahé. Sainte-Anne Marine Park omringt de eilanden in de buurt van Longue, waaronder Moyenne, Cerf, Round, Cachee en St. Anne Islands.

Longue Island heeft niet de buitengewone flora en fauna die de andere eilanden hebben, maar het heeft een interessante geschiedenis.

Felicite Island

Felicite Island is een klein graniet eiland dat 4 km ten oosten van La Digue ligt. Felicite was in de vroege jaren 1900 een kokosnootplantage en had een inwonersaantal van ongeveer 50. In de late 19de eeuw vervoerden de Britten, Sultan Abdullah van Perak, naar het eiland na een opstand in de Perak-regio van Maleisië. Na vijf jaar verhuisde hij naar Mahé.

Felicite, Ile Cocos (onderdeel van een marine park), Les Soeurs en Marianne Island, met duikgebieden van wereldklasse, worden beschouwd als satellieteilanden van La Digue. Meer dan de helft van de eilanden van de Seychellen zijn beschermd vanwege natuurlijke reservaten, en een paar eilanden zijn open voor ontwikkeling. Felicite is een dergelijk eiland, warvan men zegt dat het 'smaakvol' zal worden ontwikkeld, met een milieuvriendelijk beleid en huizen voor privé-eigendom, evenals een luxe resort.

Curieuse Island & Marine National Park

Curieuse is een van de Inner Islands. Het is 2,86 km² groot en ligt ten noordwesten van Praslin. Curieuse is een bioreservaat dat wordt beheerd door de Marine Parks Authority van de Seychellen.

Cousin Island

Cousin Island is een klein eiland dat deel uitmaakt van de Seychellen. Het eiland ligt 2 km ten westen van Praslin. Het hele eiland is sinds 1968 een natuurreservaat toen het het eerste internationaal eigendom werd. Het wordt beschermd onder de wet van de Seychellen en beheerd door Nature Seychellen.

Het is ook door Birdlife International tot een belangrijk vogelgebied verklaard. Toegewijde ornithologen bezoeken het eiland regelmatig om de Magpie-Robin, de Warbler en de Fody te zien, die alleen op 4 andere ratvrije eilanden op de Seychellen te vinden zijn.

In de vroege jaren 1900 werd op Cousin Island een kokosnootplantage gemaakt en de meeste van de inheemse planten werden verwijderd of vernietigd. In 1968 werden alle kokosnoot bomen verwijderd zodat de inheemse flora en fauna kon herstellen. Vandaag de dag is het eiland een divers ecosysteem dat zijn oorspronkelijke vegetatie weer heeft, samen met de terugkeer van zijn endemische soorten vogels.

Conception Island

Conception Island is een klein, onbewoond eiland van de Seychellen. Het behoort tot de Inner Island groep en ligt 2 km ten westen van Mahé. Conception Island was een kokosnootplantage voor commerciële doeleinden tot het midden van de jaren 70.

Aride Island

Aride Island is een graniet eiland van de Seychellen dat 10 km ten noorden van Praslin. Het heeft een oppervlakte van 0.96 km², is 1,6 km lang en 0,6 km breed. Het eiland is een speciaal natuurreservaat onder de wet van de Seychellen en wordt sinds 2004 door de Island Conservation Society of Seychelles beheerd. De enige mensen die op het eiland verblijven, zijn rangers, bewakers en twee vrijwilligers.

Het eiland staat bekend als de zeevogel citadel van de Indische Oceaan. Toen Christopher Cadbury het eiland in 1973 kocht waren veel van de endemische land- en zeevogels verdwenen van het eiland.

Anantara Maia Seychelles Villas


accommodatie Mahé
 
 
 

Cabanes des Anges


accommodatie La Digue
 
 
 

CaranaBeach Hotel


accommodatie Mahé
 
 
 

Constance Lemuria


accommodatie Praslin
 
 
 

Denis Private Island


accommodatie Denis Island
 
 
 

Hilton Seychelles Northolme


accommodatie Mahé
 
 
 

Hotel L'Archipel


accommodatie Praslin
 
 
 

Indian Ocean Lodge


accommodatie Praslin
 
 
 

Le Domaine de L'Orangeraie


accommodatie La Digue
 
 
 

Le Duc de Praslin


accommodatie Praslin
 
 
 

Le Repaire Boutique Hotel


accommodatie La Digue
 
 
 

Mango House


accommodatie Mahé
 
 
 

North Island


accommodatie North Island
 
 
 

Six Senses Zil Pasyon


accommodatie Félicité
 
 
 

Story Seychellen


accommodatie Mahé
 
 
 

Algemene informatie
Landoppervlakte: 454 km²
Aantal inwoners: 87.500 (2015)
Hoofdstad: Victoria
Munteenheid: Roepia
Staatsvorm: Republiek
Talen: Engels, Frans en Creools
Detailkaart: Seychellen

Bankpassen en Creditcards
Bankpassen worden geaccepteerd bij geldautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Creditcards worden in grote steden en toeristische gebieden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd. Het gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard/bankpas. Banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. Activeer uw bankpas dus voor betaling buiten Europa. Neem voor de zekerheid wel contact geld mee wanneer u naar de outback gaat, waar kleinere winkels of cafés creditcards niet accepteren.

Bellen en internet
Landcode +248

Uw mobiele telefoon kunt u in de Seychellen gebruiken. Houdt u wel rekening met roamingkosten! Raadpleeg uw provider.
In het hele land zijn internetcafés te vinden, met name in de steden. Een groot aantal restaurants, hotels, bars en luchthavens biedt (draadloos) internet aan.

Elektriciteit
240 volt (stekker voor Seychellen)

U heeft een verloopstekker van het type G of een wereldstekker nodig. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten.

Gezondheid
De medische zorg is beperkt op de Seychellen. Huisartsen zijn beschikbaar op verzoek van hotels en resorts. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of specialistische zorg kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Voor veel bestemmingen zijn vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen of zelfs verplicht. Vaak moeten deze middelen een bepaalde tijd voor vertrek worden toegediend. Zorg dat u vier tot zes weken voor uw vertrek de juiste informatie inwint over het gebied dat u gaat bezoeken. U kunt hiervoor ook terecht bij TravelClinic Rotterdam. Het drinken van kraanwater op de Seychellen wordt afgeraden. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water of schillen met schone handen). In bepaalde periodes zijn er zandvliegen. We raden aan om hier tegen deet mee te nemen.

Klimaat
De Seychellen hebben een tropisch klimaat met temperaturen die het hele jaar tussen ongeveer 28 en 30 graden Celsius liggen. Wind van zee brengt verkoeling voor de vochtige warmte. Wel moet u rekening houden met de verschillende moessons die hier voorkomen.

Het warme, natte seizoen duurt van medio oktober tot april. De regen valt meestal in korte, hevige buien. Januari heeft de meeste neerslag. Hoewel de Seychellen niet in een cyclonengebied liggen kunnen deze stormen wel invloed hebben op het weer van de eilanden. Juli en augustus zijn de droogste maanden. Van mei tot september kan er een stevige (passaat)wind waaien. Dat geldt ook bij het wisselen van het natte en droge seizoen in mei en oktober.

Reisdocumenten
U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort dat ook nog geldig is bij vertrek uit de Seychellen. Een visum is niet nodig, want bij aankomst krijgt u op vertoon van uw doorreis- of retourticket een Visitors Pass die maximaal 1 maand geldig is. Daarvoor is het noodzakelijk om een uitreisticket te hebben. Maak hiervan een print. Daarnaast is van te voren geboekte accommodatie verplicht. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Het consulaat of de consulaire afdeling van de ambassade kan de meest actuele informatie verstrekken over de visumaanvraag en de benodigde documenten.

Bijzonderheden: Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Binnen de Schengenzone is het raadzaam, maar niet verplicht, een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar u doorheen reist op weg naar de bestemming.

Rijbewijs
Het Nederlandse rijbewijs is geldig in de Seychellen, ook voor het huren van een voertuig. Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist. Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Tijdzone
Tijdens de Nederlandse wintertijd is het op de Seychellen drie uur later. Seychellen heeft geen zomertijd. Bekijk hier de huidige tijd.