Australië

Australië beschikt over een van de meest spectaculaire en gevarieerde omgevingen in de wereld. Er zijn 19 Werelderfgoed monumenten en meer dan 500 nationale parken te verkennen. Ontdek de unieke fauna en spectaculaire landschappen; betoverende tropische riffen en kustlijnen, enorme afstanden ruig en afgelegen terrein en magische oude regenwouden gelegen aan de rand van de moderne steden. Wandel door oude landschappen, zwem in een aantal van de meest ongerepte wateren op aarde of ski over de met sneeuw bedekte bergen. Er zijn oneindig veel mogelijkheden en voor elk wat wils.

Australië is het zesde grootste land ter wereld (7.682.300 km2) en ligt tussen de Indische en Stille Oceaan, het land is ongeveer 4000 km van oost naar west en 3.200 km van noord naar zuid, met een kustlijn van 36.735 km. De oogverblindende diversiteit van het landschap met zijn rijke combinatie van bergen, woestijnen, koraalriffen, bossen en stranden wordt aangevuld door een levendige multiculturele bevolking. Sinds 1888 zijn veel mensen van verschillende nationaliteiten naar Australië gekomen om zich hier te vestigen. Deze diversiteit aan invloeden heeft een culturele omgeving tot stand gebracht die levendig, energiek, innovatief en open is.

In Australië wonen ongeveer 23 miljoen mensen, vooral langs de kustgebieden tussen Adelaide en Cairns. Aan deze kustlijn liggen de twee grootste stedelijke centra van het land, Sydney en Melbourne. Evenals de spectaculaire architectuur en stedelijke ruimten die deze moderne steden bezitten, tonen ze ook aan de rijke culturele diversiteit, dat het moderne Australië maakt. Canberra is de hoofdstad van Australië en ligt halverwege tussen Sydney en Melbourne, het is een moderne 'Garden City', speciaal gebouwd om het Australische parlement en de officiële gebouwen te huisvesten. Perth in West-Australië en Darwin in de Northern Territory zijn meer geïsoleerde stedelijke centra, gelegen in de woestijn ver weg van de meeste Australiërs. Het rode centrum van Australië is dunbevolkt.

Australië heeft een belangrijke erfenis van de inheemse bevolking, die een bepalende rol spelen in het culturele landschap. Aboriginal Australiërs zijn bewaarders van 's werelds oudste levende cultuur die wordt uitgedrukt door middel van kunst, verhalen doorvertellen, dans, muziek en het land zelf. Het verhaal van de Dreamtime biedt een geestelijk inzicht in het land en gaat minstens 50.000 jaar terug. Veel Dreamtime mythen en geesten, over duizenden jaren geschilderd, gebeeldhouwd en geëtst kunnen worden bekeken in uitgestrekte openlucht rotskunst galeries in heel Australië.

In het grootste deel van Australië heerst een gematigd klimaat voor het grootste deel van het jaar. In de noordelijke staten van Australië is het meestal het gehele jaar warm, de zuidelijke staten hebben koele winters, maar zelden temperaturen onder nul graden. Tijdens de wintermaanden valt sneeuw op hogere bergen, waardoor skiën mogelijk is in de skiresorts van New South Wales en Victoria, evenals de kleinere resorts op de Australische eilandstaat, Tasmanië.

De keuzes voor reizen naar Australië zijn zo divers als het land zelf. Er zijn reizen die de steden, staten, gebieden en iconische bestemmingen laten zien. Van korte stedentrips tot wandelreizen, natuurreizen, auto- en camperreizen langs de kust en spannende reizen door de outback.

Wij helpen u graag met het plannen van uw Australië avontuur.

Steden

De steden zijn kleurrijk, levendig, verfijnd en gastvrij, een perfecte mix van de Australische 'laidback' houding, outback levenstijl en kosmopolitische cultuur. U kunt dit zien in de architectuur en de stijlvolle winkelcentra. Beleef het in de theaters en bars. Proef het in het lekkere eten en de wijn.

Kust

Met ongeveer 50.000 kilometer aan spectaculaire kustlijn, compleet met eilanden, prachtige stranden, iconische surfgolven, riffen en lange meanderende autoroute, kunt u de randen van dit eiland continent verkennen. Er is meer strand dan enig ander land. Ze zijn rustig en ongerept, met glinsterend wit zand dat schijnbaar tot in de eeuwigheid door lijkt te gaan.

Eten en Wijn

Australische chef-koks en wijnmakers toveren hun zonovergoten produceren in een smeltkroes van gerechten en bekroonde wijnen. Van Europese en mediterrane invloeden tot en met de verleidelijke fusie van Azië en het Midden-Oosten. Niet te vergeten de spannende recente toevoeging van de exotische 'bush tucker' uit hun eigen achtertuin, de keuze is enorm en uniek heerlijk.

De Outback

U hoeft zich niet ver te wagen om de outback te ontdekken. Het is de hart en ziel van Australië - een plaats van immense afstanden, enorme boeiende woestijnen, weelderige groene waterpoelen, oude rotscreaties en steile ravijnen. Dit is de plek van het rode rijk onder een eindeloze blauwe hemel, waar regen zeldzaam is en legendes floreren. In de outback, kunnen veeteeltbedrijven groter zijn dan de kleinste Europese landen; er zijn weinig mensen, maar vriendschappen zijn sterk.

Als u de mensen en plaatsen van Australië gaat ontdekken, trakteert u uzelf op een onvergetelijke ervaring - het is echt nergens anders in de wereld te vinden dan hier!

Autorondreizen in Australië

De autorondreizen die u hier onder ziet staan zijn maar een selectie van de autorondreizen die Southern Cross Reizen kan aanbieden. Tevens is er de mogelijkheid uw eigen wensen kenbaar te maken en zo samen met ons een mooie onvergetelijke reis voor u te creëren.

8 dagen Hobart-Hobart


autorondreis met accommodatie in 2 categoriëen
 
 
 

10 dagen Perth-Perth


autorondreis
 
 
 

12 dagen Broome-Darwin


autorondreis via Gibb River Rd (alleen mei-sept)
 
 
 

13 dagen Sydney-Adelaide


autorondreis met accommodatie in 2 categoriëen
 
 
 

14 dagen Remarkable South Australia


autorondreis
 
 
 

16 dagen Adelaide-Darwin


autorondreis
 
 
 

17 dagen Gibb River Road Adventure


autorondreis via Gibb River Road
 
 
 

19 dagen Sydney-Brisbane-Cairns-Coast


autorondreis via de kust
 
 
 

19 dagen Sydney-Brisbane-Cairns-Outback


autorondreis via de Outback
 
 
 

20 dagen Perth-Darwin


autorondreis
 
 
 

Excursies vanuit diverse steden

Rijdt u liever niet zelf door Australië dan biedt Southern Cross Reizen deze pakketten aan. Dit zijn excursies die worden uitgevoerd in comfortabele bussen. Het aantal deelnemers varieert van minimaal 2 tot maximaal 18 personen.

1 dag Arnhemland


excursie vanuit Darwin
 
 
 

1 dag Grampians


excursie vanuit Melbourne
 
 
 

1 dag Great Ocean Road


excursie vanuit Melbourne
 
 
 

1 dag Litchfield Heritage Discovery Tour


excursie vanuit Darwin
 
 
 

1 dag Phillip Island Tour


excursie vanuit Melbourne
 
 
 

1 dag Pinguïns Koala Wildlife


excursie vanuit Melbourne
 
 
 

1 dag Pinnacles, Koala's en Sandboarding 4WD Adventure


excursie vanuit Perth
 
 
 

1 dag Unchartered Blue Mountains


excursie vanuit Sydney
 
 
 

2 dagen Margaret River Wine Experience


excursie vanuit Perth
 
 
 

2 dagen Beste van Kangaroo Island


excursie vanuit Adelaide
 
 
 

3 dagen 4WD Dragonfly Camping Tour


excursie vanuit Darwin
 
 
 

3 dagen Flinders Ranges & Outback


excursie vanuit Adelaide
 
 
 

Alkina Lodge


accommodatie Great Ocean Road
 
 
 

Arkaba Homestead


accommodatie Flinders Ranges
 
 
 

Bamurru Plains


accommodatie Kakadu
 
 
 

Byron at Byron


accommodatie Byron Bay
 
 
 

Capella Lodge


accommodatie Lord Howe Island
 
 
 

COMO The Treasury


accommodatie Perth
 
 
 

Crystalbrook Albion


accommodatie Sydney
 
 
 

El Questro


accommodatie The Kimberley's
 
 
 

The Ghan


Treinreis
 
 
 

Hayman Island Resort


accommodatie Great Barrier Reef
 
 
 

Jackalope


accommodatie Mornington Peninsula
 
 
 

Kimberley Quest


Cruise the Kimberley
 
 
 

Lifetime Private Retreats


accommodatie Kangaroo Island
 
 
 

Longitude 131


accommodatie Uluru
 
 
 

Mt Mulligan Lodge


accommodatie Outback
 
 
 

One&Only Wolgan Valley


accommodatie Blue Mountains
 
 
 

Orpheus Island Lodge


accommodatie Great Barrier Reef
 
 
 

Paramount House Hotel


accommodatie Sydney
 
 
 

Pretty Beach House


accommodatie Noord-Sydney
 
 
 

Sal Salis Ningaloo Reef


accommodatie Ningaloo Reef
 
 
 

Silky Oaks Lodge


accommodatie Daintree
 
 
 

Smiths Beach Resort


accommodatie Margaret River
 
 
 

Spicers Peak Lodge


accommodatie Scenic Rim regio
 
 
 

The Church House


accommodatie Wilsons Prom
 
 
 

The Frames


accommodatie Riverlands
 
 
 

The Louise


accommodatie Barossa Valley
 
 
 

True North


Adventure Cruises
 
 
 

Auto- en camperhuur in Australië

Australië is een continent waar u uitermate geschikt op eigen gelegenheid met uw huurauto of camper doorheen kunt rijden. Southern Cross Reizen werkt samen met de onderstaande gerenommeerde verhuurbedrijven. Zij leveren kwalitatief goede voertuigen met een uitstekende service.

maui

Camperhuur maui


 
 
 

Camperhuur Britz/4WD


 
 
 

RedSands Campers


 
 
 

Autohuur Avis


 
 
 

Algemene informatie
Landoppervlakte: 7.692.000 km²
Aantal inwoners: 22.751.014 (2015)
Hoofdstad: Canberra
Munteenheid: Australische Dollar
Staatsvorm: Constitutionele monarchie
Talen: Engels
Detailkaart: Australië

Bankpassen en Creditcards
Bankpassen worden geaccepteerd bij geldautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Creditcards worden in grote steden en toeristische gebieden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd. Het gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard/bankpas. Banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. Activeer uw bankpas dus voor betaling buiten Europa. Neem voor de zekerheid wel contact geld mee wanneer u naar de outback gaat, waar kleinere winkels of cafés creditcards niet accepteren.

Bellen en internet
Landcode +61

Uw mobiele telefoon kunt u in Australië gebruiken. Houdt u wel rekening met roamingkosten! Raadpleeg uw provider.
In het hele land zijn internetcafés te vinden, met name in de steden. Een groot aantal restaurants, hotels, bars en luchthavens biedt (draadloos) internet aan.

Elektriciteit
240 volt (stekker voor Australië)

U heeft een verloopstekker van het type I of een wereldstekker nodig. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten.

Gezondheid
De medische zorg in Australië is van hoog niveau. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of specialistische zorg kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Voor veel bestemmingen zijn vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen of zelfs verplicht. Vaak moeten deze middelen een bepaalde tijd voor vertrek worden toegediend. Zorg dat u vier tot zes weken voor uw vertrek de juiste informatie inwint over het gebied dat u gaat bezoeken. U kunt hiervoor ook terecht bij TravelClinic Rotterdam.

Klimaat
Australië is een groot land met meerdere klimaatzones. Het grootste deel van Australië, heeft een warm woestijnklimaat en is omringd door een grote zone met een warm steppeklimaat. Het noordelijke deel van Australië heeft een tropisch savanneklimaat, ook wel een subtropisch klimaat genoemd. Het zuiden en oosten van Australië hebben een zeeklimaat. Omdat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de jaargetijden precies tegenovergesteld van ons. Als het in Nederland winter is, is het in Australië zomer en als het bij ons zomer is, is het daar winter.

Omdat Australië relatief vrij dicht bij de evenaar ligt is het er vrij warm. In het noorden ligt de temperatuur tijdens de lokale winter nog steeds boven de twintig graden en slechts in sommige delen in het zuiden van Australië is er kans op vorst of sneeuw. Het is ook een vrij droog land, want ruim de helft van het landoppervlak heeft minder dan vijfhonderd millimeter neerslag op jaarbasis te verwerken. In het noorden, oosten en sommige plekken in het zuiden vallen hoeveelheden die te vergelijken zijn met Nederland of nog wat hoger.

De zon is bijzonder fel. Zonnebrandcrème met factor 30 of meer en een hoed of pet en een zonnebril zijn dan onontbeerlijk.

Reisdocumenten
U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog 6 maanden geldig is bij aankomst in Australië. Een retour- of doorreisticket is verplicht. Indien u via Los Angeles vliegt, dient u een zgn. ESTA formulier in te vullen. Dit kan online via het Elektronische Systeem voor Reistoestemming.

Een visum is vereist. U kunt deze gratis online via Department of Immigration and Border Protection aanvragen. Houdt uw paspoort bij de hand. Een eVisitor mag geen strafblad hebben gehad in het afgelopen jaar, geen vaste baan accepteren, geen studies langer dan drie maanden begonnen zijn en moet vrij zijn van tuberculose. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Het consulaat of de consulaire afdeling van de ambassade kan de meest actuele informatie verstrekken over de visumaanvraag en de benodigde documenten.

Bijzonderheden: Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Binnen de Schengenzone is het raadzaam, maar niet verplicht, een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar u doorheen reist op weg naar de bestemming.

Rijbewijs
Een bestuurder dient minimaal 21 jaar en maximaal 75 jaar oud te zijn en in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs (minimaal 1 jaar) dat de gehele huurperiode geldig is. Sommige verhuurbedrijven kunnen ook om een internationaal rijbewijs vragen. Deze kunt u aanschaffen bij de ANWB. Er kan voor bestuurders van 21 t/m 24 jaar een extra toeslag per dag gelden.

Tijdzone
Australië is verdeeld in drie tijdzone. Tijdens de Nederlandse wintertijd is het in West-Australië zeven uur later. In Zuid-Australië en de Northern Territory is het acht en een half uur later. Tot slot is het in New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria, Tasmanië en Queensland negen uur later dan in Nederland. De Australische zomer- en wintertijd loopt niet gelijk met de Nederlandse. Bekijk hier de huidige tijd.